onze kanalen:
YouTube
flickr
Cave-Dog
onze favoriete
merken:
Grotte Steinlein

wegwijzer:
Als je in het dal van de Ourthe rijdt (N654, Exneux – Hamoir), sla je linksaf in Comblain-au-Pont / Pont-de-Scay (richting Aywaille). Je gaat over de brug over de Ourthe en over de spoorlijn en slaat vervolgens rechtsaf. Bij het station kun je je auto parkeren, je staat hier niemand in de weg en je kunt je op je gemak omkleden.

Loop daarna terug naar de provinciale weg, en volg die een stukje naar links. Aan de overkant van de weg, rechts van het eerste huis, is een modderig padje omhoog. Als je dit volgt kom je vanzelf bij de ingang van de grot. De grote ingang is de Steinlein, iets verder naar rechts is de ingang van de trou des Nutons.

beschrijving:
De grot bestaat uit een aantal ruime galerijen en zalen die uiteindelijk uitkomen bij de eindzaal, bijna achter in de grot. Van daaruit is er nog een lage kruipgang die na zo’n 15 m doodloopt en een put. Naast de hoofdgalerij zijn er nog diverse omweggetjes te maken, maar steeds kom je weer in de hoofdgalerij uit.

Om onder in de put te komen, kun je rechtstreeks de put inklimmen, of je kunt afdalen door een etroiture die je zo’n 10 m voor de put kunt vinden. Onder in de put kun je nog verder afdalen naar een volgend zaaltje. Of er daarna nog vorderingen te maken zijn is niet duidelijk, maar het lijkt er wel op.

In de Steinlein zijn tal van afzettingen te vinden, niet allemaal meer intact, maar zeker op de wat minder bezochte passages zeer de moeite waard.

opmerkingen:
De grot wordt gepacht door The Outsider Ardennes ( http://theoutsiderardennes.be ) in Fairon, dus daar moet je contact opnemen om de sleutel te krijgen. Zij gebruiken de grot voor initiatietochten en laten speleologen vooral toe in de uren dat ze zelf geen groepen hebben.

De Steinlein is een grot die ontdekt werd in 1856 en in datzelfde jaar beschreven werd in En Ardenne door Delhasse, Thore, Domartin en Marcette.

materiaal:
Voor de grot is eigenlijk geen materiaal nodig, alle passages zijn in principe vrij te klimmen. De Outsider heeft in de put een vast touw en een touwladder aangebracht om ook met beginners de put te kunnen beklimmen.

 


 

 
land
België
provincie / streek
Ourthe-dal
gemeente
Comblain-au-Pont / Pont-de-Scay
parkeerplaats
bij het station
x = 683.782
y = 5595.139
z = 105 m
ingang
x = 683.546
y = 5595.150
z = 145 m
aanlooptijd
5-10 min
lengte
500 m
max. hoogteverschil
-35m
tijdsduur
2 uur
uitrusting
nvt
topo
moeilijkheidsgraad
1 - 2 - 3 - 4 - 5
watercontact
0 - 1 - 2 - 3 - 4
moeite waard?
1 - 2 - 3 - 4 - 5
fotogeniek?
1 - 2 - 3 - 4 - 5