home || links
 

 

Grotta Noé
kat.nr: 23/90 VG

speleologie

 
© www.nutons.nl

20 foto's
bij deze tocht

geen video
bij deze tocht

land tijdsduur moeilijkheidsgraad
Italië 3 uur 3 (uit 5)
streek / regio coördinaten soort route
Carso Triestino lat: 45.74662 / lon: 13.70155 / alt: 197m heen en terug
gemeente / dorp lengte benodigde uitrusting
Aurisina 566m srt-kit
parkeren maximaal hoogteverschil

printversie

in het bos -123m in MS-Word

wegwijzer

Vanaf de snelweg E70 (Triëst – Montfalcone) neem je de afslag Prosecco / Sgonico en volgt vanaf daar de SP-1. Via Prosecco en Santa Croce kom je vanzelf in Aurisina, waar je meteen rechtsaf slaat. Je zit nu op de SP-5, die over de snelweg loopt. In Aurisina Stazione volg je de weg verder in de richting van San Pelagio. Net voor je het spoor over gaat, sla je rechtsaf. Deze weg is aanvankelijk verhard, later onverhard. Je komt op een splitsing, waar je linksaf moet.

De onverharde weg wordt smaller en komt weer in de buurt van de spoorlijn. Een smal tunneltje leidt je naar de andere kant van het spoor en een paar honderd meter verderop kom je op een splitsing, waar je rechts gaat. Na zo’n 25m is rechts een kleine parkeerplaats.

Vanaf deze splitsing vertrekt ook een wandelroute, gemarkeerd met de nummers 10 en 19. Volg dit pad amper 200m en links van je ligt de enorme ingangsput van de Grotta Noé.
 
tocht

Als je het pad verlaat, kom je direct aan de rand van de ingangsput (P70). Op de rand vind je een aantal boorhaken, vanwaar je kunt afdalen. Je kunt minstens vier touwen (!!) langs elkaar uithangen. Op die manier kunnen meerdere mensen tegelijk afdalen, maar vooral uitklimmen. Daar gaat nogal wat tijd in zitten als je maar één touw uithangt. Eenmaal beneden aangekomen kun je letterlijk alle kanten op: naar alle windrichtingen starten galerijen.

West : de meest opvallende galerij is wel de westgalerij. Een hoge gang, zo’n beetje direct onder het touw. De gang stijgt een stukje en vlakt dan af. Behoorlijk wat afzettingen en wat grotparels decoreren deze galerij. Helemaal achterin is een lage passage, die in een klein zaaltje uitkomt. Rechts in dit zaaltje is opnieuw een doorgangetje naar de mooiste zaal in dit deel van de grot: grote afzettingen versieren de wanden en het plafond.

Noord : terug in de ingangsput loop je een stukje met de klok mee en zoekt naar een dalende passage die je naar de kleine noordgalerij brengt. Een beetje speleoloog komt onderin het zaaltje zonder touw, voor wat onzekere klimmers is misschien een hulptouwtje handig. Een klein zaaltje vormt het einde van deze tak.

Oost : opnieuw in de ingangsput draai je verder met de klok mee en daar vind je opnieuw een dalende galerij, met in het begin een aantal grote zuilen. Een duidelijk pad brengt je verder naar beneden en de zaal wordt ruimer en hoger. Via de nodige gours daal je verder af tot op het diepste punt van de galerij, waar je links een putje vindt, dat naar het diepste deel van deze galerij leidt. Enorme afzettingen staan verspreid over de lange galerij. Het einde van deze ruime gang wordt gevormd door een klein zaaltje, rechts achterin. De oostgalerij is zeker de mooiste tak van het systeem.

Zuid : nog eens naar de ingangsput en dan op zoek naar de zuidgalerij. Dit is een korte galerij die eindigt in een blinde P29.
 
opmerkingen

De Grotta Noé is een klassieker in de Carso Triestino. Een enorme put met onderin nog wat zijgangetjes. Je kunt overal touwen uithangen om af te dalen. Het dichtst bij het wandelpad is de mooiste afdaling: zo’n 10m langs de wand, dan 60m vrijhangend…

Topo en Italiaanse beschrijving vind je in het Cadastro E. Boegan

materiaal
De ingangsput is rijkelijk voorzien van boorhaken (op de rand, net óver de rand en op het punt waar je vrijhangend verder afdaalt) en biedt de mogelijkheid om met vele mensen tegelijk af te dalen: minstens vier mensen tegelijkertijd aan de zuidkant, aan de overkant via natuurlijke ankers nog meer. Vanaf daar is het dan weer mooi foto’s en video schieten!

obstakel

koord

ankers

opmerkingen

P70 C80 2bh - 2bh - bh ingangsput
P7 C10 ??? oostgalerij (niet bezocht)
P6 C10 ??? oostgalerij (niet bezocht)
P29 C35 ??? zuidgalerij (niet bezocht)
totaal: 135m 5 karabiners, 2 bandschlinges, evt. koordbeschermers (voor de ingangsput)