onze kanalen:
YouTube
flickr
Cave-Dog
onze favoriete
merken:
Hotiške Ponikve
kat.nr: 1173

wegwijzer:
Vanaf de snelweg A1 (Ljubljana - Koper) neem je de afslag bij Kozina. Je verlaat de snelweg en komt bij een verkeerslicht, waar je rechtsaf gaat. Bij de rotonde voor het Casino sla je linksaf en volgt deze weg alsmaar rechtdoor. Je bevindt je op de provinciale weg 7, die via Hrpelje en wat kleine dorpen richting Illirska Bistrica loopt.

Na Materija sla je linksaf , richting Hotična. Je laat een paar wegen links liggen, tot je op een splitsing komt waar je rechtsaf naar Slivje kunt, maar je houdt links aan, opnieuw richting Hotična. In een scherpe bocht naar links kun je links van de weg parkeren.

Tegenover de “parkeerplaats” start een smal, beetje onduidelijk bospad, dat je volgt tot aan de grot. De grote ingang van de grot is gemakkelijk te herkennen aan het feit dat er (bij hoogwater) een beek naar binnen stroomt.

beschrijving:
Als je de grot ingaat, sta je al snel voor de eerste put. Als er niet teveel water de grot instroomt, kun je de put in de vallinie afdalen, net als de volgende drie putten. Mocht er veel water stromen, of wil je de zaak heel sportief maken, kun je ook boven de putten blijven, door het hele eerste deel van de grot bovenin de meander te equiperen. De man met wie wij onderweg waren, koos voor de tweede optie, ook al was er van water geen spoor! Sportief en leuk!

Hoe je ook equipeert, je komt in een grote zaal uit. In het laagste deel van de zaal zoek je naar het vervolg van de grot. Je passeert een paar kleinere zaaltjes en volgt daarna weer een meander, met een paar kleine hindernisjes (evt. kort touw extra meenemen). Dan volgt er de diepste put van de grot, een P40. Je kunt die direct afdalen, of, om de hoek, een fractionée bouwen. Eenmaal op de bodem volg je de galerij verder, klimt een klein ressaut af en bereikt zo de eindzaal van de grot. Het water wat hier stroomt, is hetzelfde water dat in de Slivarske Ponikve stroomt. De systemen zijn met elkaar verbonden en duikers kunnen zo van de ene naar de andere zwemmen.

opmerkingen:
Wanneer er veel water in de grot stroomt, kan het op verschillende punten gevaarlijk worden: het lijkt erop dat in het lagere deel van de grot de zaak zelfs kan sifoneren. Goed oppassen. De keuze om bovenin de meander te equiperen (een hele opgave voor de degene die de touwen moet uithangen!) of om de “normale” weg af te dalen, is jouw keuze. Bovenin de meander klimmen en traverseren is natuurlijk veel sportiever dan normaal afdalen. Het watercontact in de grot hangt sterk af van het weer in de afgelopen dagen.

materiaal:Voor de grot heb je aardig wat touwen nodig. Zoals al eerder vermeld, hing Mauro onze touwen bovenin de meander uit. Het koste hem aardig wat moeite en veel materiaal, maar maakte de afdaling wel heel interessant. Exacte gegevens over touwlengtes en de diepte van de putten ontbreekt ons. Zodra ik wat weet, zal ik ze hier bekend maken.

obstakel touw ankers opmerkingen
       
       
       
totalen    

P = puits / put Cs = cascade / waterval sp = spit
R = ressaut C = touwlengte in meters dev = deviatie / omleider
E = escalade / klimmen AN = natuurlijk anker cp = 2 touwen verbinden
Ch = chéminee / schoorsteen bh = boorhaak  

pl = spitplaat bs = bandschlinge, lengte in cm ka = karabiner
ko = koordbeschermer . .

 

 
land
Slovenië
provincie / streek
Matarsko Podolje
gemeente
Hotična
parkeerplaats
In een bocht langs de weg
x = 424,164
y = 5047,011
z = 560m
coördinaten
x = 424,348
y = 5047,011
z = 540m
aanlooptijd
5-10 min
lengte
2644 m
max. hoogteverschil
-180 m
tijdsduur
6 uur
uitrusting
srt-kit
topo
nvt
moeilijkheidsgraad
1 - 2 - 3 - 4 - 5
watercontact
0 - 1 - 2 - 3 - 4
moeite waard?
1 - 2 - 3 - 4 - 5
fotogeniek?
1 - 2 - 3 - 4 - 5