onze kanalen:
YouTube
flickr
 
onze favoriete
merken:

Villanova - Bernadia

wegwijzer:
Vanaf de snelweg A23 (Tarvisio-Trieste) neem je de afslag Gemona del Friuli/Osoppo. Nadat je de tol voor de snelweg betaald hebt, sla je rechtsaf, richting Gemona. Met een grote bocht rij je onder de snelweg door en net voor je Gemona binnenrijdt, sla je rechtsaf richting Tarcento en Udine.

Volg de provinciale weg (SS13) naar het zuiden, tot je linksaf naar Tarcento kunt. In Tarcento kom je op een kleine mini-rotonde, waar je linksaf slaat. Vanaf hier volg je de wegwijzers naar de toeristengrot: Grotta Villanova, die je via een provinciale weg en vervolgens via een slingerende bergweg bereikt (ong. 10-15 min). Op de parkeerplaats kun je je auto laten staan.

beschrijving:
Vanaf de parkeerplaats bij de toeristengrot, volg je een stukje de verharde weg richting Borgo Vigant. Na ongeveer 500m zoek je rechts van de weg naar een vaag paadje dat over een greppel loopt en dan parallel aan de asfaltweg tegen de heuvel omhoog loopt. Als het goed is kom je bij de eerste ingang van de Grotta Doviza uit. Als je een (zak)lamp hebt meegebracht, kun je een stukje de grot in om de zaak wat te verkennen. Volg je het pad verder omhoog, dan kom je bij de tweede, iets hoger gelegen ingang van de grot. Ook hier kun je zonder problemen een stuk naar binnen lopen. De grot is in totaal iets meer dan 4,5 kilometer lang, dus de rest is voor speleologen weggelegd.

Terug naar de onderste ingang en vandaar start een paadje, dat via trapjes terug naar het dal leidt. Als je bijna bij de asfaltweg bent kun je linksaf en volg je een breed pad richting Borgo Vigant, een dorpje iets ten zuiden van de Doviza. Zover kom je echter niet. Waar je wel komt is het Abisso Vigant, een andere, grote grot, waar je via bruggetjes en paadjes een stuk naar binnen kunt wandelen. Ook dit is een behoorlijk grote grot en het diepste punt ligt 250m onder ingangsniveau! Na een bezoek aan de grot volg je het pad nog een stukje verder en stijgt lichtjes bergop. Het pad wordt vlakker en slingert door het bos, tot je bij een klein gehucht uitkomt: Borgo di Mezzo.

Je volgt een stuk de asfaltweg naar links, loopt door het dorp en aan de andere kant, in een scherpe haarspeldbocht naar links, ga je rechtdoor. Deze weg brengt je bij het volgende gehucht: Borgo Tamar. Ook dit dorpje doorkruis je en aan vanaf hier loop je weer onverhard. Dwars door het bos loopt een smal paadje (gemarkeerd) tot aan de Monte Počivalo, vanwaar je een goed uitzicht over het dal onder je. Hier vind je ook een bunker, die net voor de Eerste Wereldoorlog gebouwd werd. Je kunt in, op en door de bunker lopen.

Na een bezoek aan deze heuveltop ga je verder in noordwestenlijke richting, richting Bernadia. Dit is een veel groter militair complex van rond de Eerste Wereldoorlog. Ben je in de zomer op de juiste dag bij het fort, kun je een rondleiding krijgen, anders kun je alleen de buitenkant zien. In de buurt van het fort ook een gedenknaald, voor de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.

Vanaf het fort volg je ongeveer 1,5 kilometer de asfaltweg naar rechts (richting Villanova) tot je in een bocht naar rechts, rechtdoor een bospad vindt. Dit pad verloopt min of meer evenwijdig aan de asfaltweg naar het noordoosten en komt uiteindelijk in het dorpje Villanova uit. Volg hier de asfaltweg: op de eerste splitsing rechtdoor, de tweede links aanhouden, dan op een kruising rechts aanhouden, en op de volgende splitsing links aanhouden. Via wat trapjes kom je dan vanzelf weer bij de parkeersplaats van de toeristengrot uit.

opmerkingen:
In tegenstelling tot de track van Sentieri Natura, startten wij vanaf de parkeerplaats bij de toeristengrot van Villanova. Dit spaart je een heel stuk zinloos bergop en later bergaf lopen.

materiaal:
Voor deze wandeling zijn een paar stokken wel handig, niet noodzakelijk.


 
honden meenemen?
 
land
Italië
provincie / streek
Friuli
gemeente
Villanova
parkeerplaats
bij de toeristengrot
x = 367.658
y = 5123.941
z = 625 m
hoogste punt
Bernadia, 852 m
tot. hoogtemeters
tijd
uur
atstand
km
uitrusting
nvt
moeilijkheidsgraad
1 - 2 - 3 - 4 - 5
moeite waard?
1 - 2 - 3 - 4 - 5
fotogeniek?
1 - 2 - 3 - 4 - 5
track downloaden
hutten/restaurant?
Ai Templari
Terminal Grotte