onze kanalen:
YouTube
flickr
onze favoriete
merken:

Čičarija: vijf toppen op een rij

wegwijzer:
Vanaf de snelweg A1 (Ljubljana - Koper) neem je de afslag bij Kozina. Je verlaat de snelweg en komt bij een verkeerslicht, waar je rechtsaf gaat. Bij de rotonde voor het Casino sla je linksaf en volgt deze weg alsmaar rechtdoor. Je bevindt je op de provinciale weg 7, die via Hrpelje en wat kleine dorpen richting Illirska Bistrica loopt.

Volg de weg tot in het dorpje Obrov, waar je op een splitsing rechtsaf slaat, richting Golac. In Golac aangekomen volg je niet de weg naar rechts, maar in de bocht ga je rechtdoor, richting Gojaki en Zagrad. Er volgt een splitsing waar je links aanhoudt en op de volgende splitsing sla je linksaf. Je rijdt door Zagrad en parkeert net erna langs de rand van de weg.

beschrijving:
Vanaf de parkeerplaats wandel je terug naar het dorpje Zagrad en vandaar naar Gojaki. In Gojaki verlaat je het asfalt en volgt een brede, onverharde weg naar het noordwesten. De weg komt uit op een t-splitsing, waar je rechtsaf slaat en de weg ongeveer 3300m kom je bij een scherpe bocht naar rechts, maar linksaf start een smal paadje, dat naar het zuidwesten loopt. Je gaat hier linksaf en al snel komt het paadje uit op een ander pad, dat je naar links (zuiden) volgt. Dit pad is gemarkeerd en brengt je naar de Mala Vrata. Dit is eigenlijk een kruising van vier wegen, precies op de grens tussen Slovenië en Croatië. Rechtsaf start een pad naar de Slavnik, de laatste berg in de keten die de grens vormt. Rechtdoor daal je af naar Croatië en linksaf leidt een pad naar de eerste van onze vijf toppen: de Velika Pleševica.

Langzaam maar zeker stijg je richting top: aanvankelijk in het bos, maar later loop je in open terrein en heb je zicht op de top van de Velika Pleševica (908m). Aan de andere kant van de berg wandel je weer naar beneden, al is het pad hier en daar wat moeilijk te vinden. Je ziet echter al de Veliki Vrata, waar een breed pad en het voormalige hutje van de Sloveense douane staat. Op het brede pad aangekomen ga je rechts en meteen weer linksaf en volgt een breed pad omhoog. Op de eerste splitsing hou je rechts aan (markeringen volgen) en als je van het bos in open terrein komt, zoek je naar een oude waterbunker, het Vodovod. Als je een lamp hebt meegebracht, kun je het bunkertje bezichtigen. Vervolgens wandel je verder naar de top van de Mala Pleševica (953m).

Aan de oostkant van de berg daal je weer af en nu volgt een lange wandeling door een flink beukenbos. Het pad slingert door het bos en hier moet je goed op de markeringen letten: soms zijn ze er simpelweg niet of onduidelijk, op andere momenten zijn er juist heel veel. Slecht verdeeld, zullen we maar zeggen. Maar als je het goed doet, kom je, vrij plotseling, op de rotsachtige top van de Razsušica (1083m), die precies op de grens ligt. Het pad daalt weer in brengt je in de buurt van de Medvižica, met 1087m de hoogste top van de wandeling.

Om op deze top te komen, moet je even van het pad af (een wegwijzer leidt je in de goede richting) en een beetje klauteren op de rotsen. Vanaf de vlakke rotstop van de berg heb je een heel mooi uitzicht op de omgeving. Klauter via dezelfde weg terug en zorg dat je weer op het originele pad uitkomt, dat je naar links verder volgt.

Het pad verloopt aanvankelijk oost-zuidoost en maakt dan een ruime bocht naar links, zodat je naar het noordoosten loopt. Op een gegeven moment verlaat je het bos en kom je in open terrein. Al snel zie je dan de vijfde en laatste top van de tocht: de Ostrič (1056m). De kale top nodigt uit om er bovenop te staan, dus klimmen maar! Als je van het uitzicht genoten hebt, daal je aan de westkant weer af en slaat op de splitsing, onderaan de heuvel, rechtsaf. Je volgt de markeringen naar Zagrad, waar je bij de auto uitkomt.

opmerkingen:
Deze wandeling kun je bijna het gehele jaar door lopen: in de winter is er zelden veel sneeuw, in de zomer vrij koel, omdat grote delen van de tocht door dicht beukenbos lopen. Je moet de tocht echter niet maken als de Bora waait. Deze sterke noordoostenwind is bijzonder koud en bereikt snelheden tot ver boven 100km/u. Bij zulke rukwinden breken er takken en ontwortelen bomen!

Mocht je de tour te lang vinden of om een andere reden de tocht af te breken: je kunt op een paar momenten onderweg een afslag nemen die vrijwel direct naar Gojaki of Zagrad leidt.

Met een aantal mensen van de Villacher Alpenverein en hun honden was ik ook in dit gebied onderweg: we liepen toen in de andere richting en nadat we van de Mala Pleševica afdaalden tot op de Veliki Vrata. We daalden af tot de grote splitsing, waarna we rechtsaf sloegen en al snel in Gojaki kwamen, waar we wat op het terras van het Dobro Hiša wat dronken. Ik heb hier ooit overnacht en dat is me prima bevallen: het is een goed punt om deze wandeling te starten!

materiaal:
Behalve voldoende water en eventueel wandelstokken heb je niet veel nodig voor deze tocht. Gezien het terrein hoef je ook geen zware bergschoenen aan te trekken: met een lichtere wandelschoen kom je hier goed uit de voeten.


 
honden meenemen?
 
land
Slovenië
provincie / streek
Čičarija
gemeente
Gojake
parkeerplaats

langs de weg
x = 426.691
y = 5039.340
z = 795 m

hoogste punt
Medvižica (1087m)
tot. hoogtemeters
780 m (cummulatief)
tijd
6 uur
atstand
17,2 km
uitrusting
water!!
moeilijkheidsgraad
1 - 2 - 3 - 4 - 5
moeite waard?
1 - 2 - 3 - 4 - 5
fotogeniek?
1 - 2 - 3 - 4 - 5
trackdownload
wikiloc.com
hutten/restaurant?
Dobro Hiša in Gojaki: café-restaurant-onderkomen