home || contact || links
 

 

Gorges de la Jonte

sportklimmen

 
© www.nutons.nl
10 foto's
bij dit gebied
geen video
bij dit gebied

land aanlooptijd afzekering
Frankrijk 15 - 60 min meeste routes zeer goed
streek / regio aantal routes / touwlengtes oriëntatie
Lozère / Grandes Causses 309 / 620 / 22 zuid
gemeente / dorp wandhoogte beste tijd
le Rozier max. 150m hele jaar
parkeren soort gesteente materiaal
diverse parkeerplaatsen kalksteen min 70m touw, 15 setjes
   

voor meer-touwlengte routes: 80m
dubbeltouw, min 60m


verdeling moeilijkheidsgraden
-> 4c
5a - 5c
6a - 6b+
6c - 7a+
7b - 7c+
8a - 8b+
8c ->
39
162
204
150
57
7
1

wegwijzer

Vanaf de snelweg A75 (van Clermont-Ferrand naar Montpellier) neem je de afslag 'Saint-Severac-le-Chateau' en neemt daar de provinciale weg richting Saint-Rome-de-Dolan. Deze weg ligt op het kalkplateau 'Causse de Sauveterre'. De weg daalt slingerend af in de Gorge du Tarn (ook een schitterend klimgebied) en eindigt in les Vignes. Dan gaat het rechtsaf tot je in le Rozier bent. Nu wordt het kiezen welk massief je wilt klimmen: het gebied is lang en er zijn verschillende parkeerplaatsen. Voor de massieven Capluc en le Révérend parkeer je net boven le Rozier, voor de andere massieven volg je de weg door het dal richting Meyrueis. Langs de weg vind je verschillende (kleine) parkings.
 
het gebied

Hoewel het zomers behoorlijk warm kan zijn in de Gorge de la Jonte, is er altijd wel een plekje te vinden waar je in de schaduw kunt klimmen. De variatie in de routes is enorm: van 3e graad tot dikke 8b's, van neigend tot zwaar overhangend, van een enkele zeven touwlengtes lang. Bijvoorbeeld een route met vier touwlengtes, doorlopend 4c (Zébulon op de Cathédrale). Eveneens op de Cathédrale: 'les Copains d'Abord', met twee touwlengtes, 7c en 8b+. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat je in de Jonte vooral routes tot 6b vindt. De betere klimmer klimt in de Gorge du Tarn, net om de hoek: daar liggen de verhoudingen precies andersom. De laatste keer dat wij in de Jonte klommen, werd er nog steeds gewerkt aan nieuwe routes.

De aanloop naar de rotsen varieert van een minuut of 15 tot een uur. Vanaf de weg in het dal is het hier en daar steil omhoog ploeteren naar de instap van de wand. Maar het is allemaal de moeite waard: het klimmen, het uitzicht en... niet te vergeten... de gieren die boven je hoofd zweven! Bovenop de Causse Mejean ligt namelijk het gierenreservaat. Ooit helemaal uitgeroeid zijn er in de 70'er jaren een paar koppels uitgezet en nu vliegen er meer dan 350 gieren om je heen. Een indrukwekkend tafereel.

De afzekering van de routes is over het algemeen prima: goed plaquettes en gecementeerde haken, al vind je hier en daar nog een oud 'cola-lipje', dunne plaquettes waar ternauwernood een karabiner door past. Standplaatsen zijn over het algemeen met dubbele ankers uitgerust, hier en daar verbonden met een ketting. Neem voor alle zekerheid toch een paar schlinges mee... Voor de wat ervaren klimmers zijn er ook nog steeds routes met de aanduiding 'terrain d'aventure', wat betekent dat je in deze routes je eigen nuts en friends mee moet nemen.

Klimmen in de Gorge de la Jonte is prima te combineren met klimmen in de Gorge du Tarn, die om de hoek ligt. Daar vind je dan meer moeilijke dan makkelijke routes. Verder zijn de Grandes Causses bekend om hun grotten. Dus als het een dag minder weer is, kruip je gewoon onder de grond...

 
opmerkingen
De Gorge de la Jonte is een brede kloof met een bijzonder karakter. Onderin stroomt de Jonte en loopt de weg van Meyrueis richting le Rozier. Dan volgt een beboste helling die zo'n 300m overbrugt en net onder de rand van het plateau 120-150 meter met heerlijke, ruwe kalksteenmassieven.