geen foto's bij dit gebied

sportklimmen

© www.nutons.nl

Gorges du Tarn

Frankrijk / Lozère

 

land aanlooptijd afzekering
Frankrijk 5 - 30 minuten zeer goed
streek / regio aantal routes / touwlengtes / sectoren oriëntatie
Lozère / Grandes Causses 402 / 446 / hoofdzakelijk zuid tot zuid oost
gemeente / dorp wandhoogte beste tijd
Les Vignes max. 50m voorjaar t/m winter
parkeren soort gesteente materiaal
parkeerplaatsen langs de weg kalk 70m touw, 12 setjes


topo: topo du Tarn, CAF Millau, section causses et cévennes (isbn: 2-9505748-1-5)
 
verdeling moeilijkheisgraden
-> 4c
5a - 5c
6a - 6b+
6c - 7a+
7b - 7c+
8a ->
project
8
20
76
132
138
71


opmerkingen
De gorge du Tarn is een klimgebied met meer moeilijke dan makkelijke routes. Vooral voor klimmers die 7a of zwaarder klimmen is dit een eldorado.

 
wegwijzer
Vanaf de snelweg A75 (van Clermont-Ferrand naar Montpellier) neem je de afslag 'Saint-Severac-le-Chateau' en neemt daar de provinciale weg richting Saint-Rome-de-Dolan. Deze weg ligt op het kalkplateau 'Causse de Sauveterre'. De weg daalt slingerend af in de Gorge du Tarn en de meeste gebieden liggen links (stroomopwaarts van de rivier.
 

informatie
De Gorges du Tarn is een groot klimgebied, waar de (ver)gevorderde klimmer zich heerlijk kan uitleven. Je vindt er meer dan 400 routes (stand 2000, toen men nog steeds driftig aan het bouwen was...), waarvan meer dan de helft 7a en zwaarder zijn. In de topo staan zelfs een aantal 9e graads projecten... De routes liggen relatief laag in de kloof, in tegenstelling tot het zustergebied Gorge de la Jonte, waar je eerst een heel stuk omhoog moet lopen voor je bij de instap komt. De omgeving is bijzonder mooi: lekker rustig, bijna altijd zon en een prachtige natuur. En als je na het klimmen je materiaal in de auto hebt gelegd, kun je snel nog even nagenieten aan de oever van de Tarn.

De wanden zijn relatief laag, de langste routes meten ongeveer 35m, meer-touwlengte routes zijn er maar een paar. Je klimt op heerlijke, ruwe dolomietkalk. Dat betekent dat zo'n beetje alles wat je vastpakt ook meteen houvast biedt. En omdat er voornamelijk moeilijke routes te vinden zijn, zal het gebied ook niet snel afgeklommen raken.

In de sector l'Entre Deux / Hollandais vindt je een zeven routes die door Nederlanders geboord en geopend zijn. Een groepje klimmers uit Klimcentrum Neoliet (waaronder ikzelf) hebben in 1999 routes geopend, moeilijkheidsgraad tussen 6b en 7b+. Goeie ouwe tijd! Erg leuk werk om te doen en de CAF was ons er dankbaar voor. De haken en de huur van de boormachine zijn door de NKBV gesponsord, daarvoor onze dank. Een artikel over deze actie moet nog ergens in een oude Hoogtelijn van datzelfde jaar staan.

Als je vanuit Les Vignes naar le Rozier rijdt en daar linksaf richting Meyrueis buigt, kom je in de Gorge de la Jonte. Ook daar is het heerlijk klimmen en daar komt ook de beginnende en lichtgevorderde klimmer beter tot zijn/haar recht. Als je toch in het gebied bent moet je ook daar eens een kijkje nemen. Op de Causse Mejean, het kalkplateau tussen de Tarn en de Jonte is bovendien een gierenreservaat. Toen in het verleden alle gieren uitgestorven waren, heeft men hier weer een paar koppels uitgezet en intussen is de kolonie uitgegroeid tot meer dan 200 vogels. Het is een indrukwekkend schouwspel hoe ze aan het eind van de middag urenlang op de thermiek door het gebied zweven.

Het gebied rondom de Gorges du Tarn en Gorge de la Jonte is niet alleen bekend vanwege het sportklimmen. Je kunt er (via buitensportbedrijfjes in de buurt) ook bijvoorbeeld kajakken en raften. Ook vind je op de Grandes Causses meer dan 1000 grotten. Dus als het eens slecht weer is, kun je ook een dagje onder de grond kruipen. En overnachten kan op heel veel plaatsen: campings en gîtes genoeg! Onze favoriet: Gîte les Fleurines in Almières, bovenop de Causse de Sauveterre. Doe de groeten aan Nathalie en Bernard!