home || contact || links
 

 

Val Bartolo

sportklimmen

© www.nutons.nl
6 foto's
bij dit gebied
geen video
bij dit gebied

land aanlooptijd afzekering
Italië 1 min zeer goed
streek / regio aantal routes / touwlengtes oriëntatie
Friuli 12 oost
gemeente / dorp wandhoogte beste tijd
Tarvisio / Campo Rosso tot 25m zodra de sneeuw weg is
parkeren soort gesteente materiaal
50m van de rots kalk helm!

verdeling moeilijkheidsgraden
-> 4c
5a - 5c
6a - 6b+
6c - 7a+
7b - 7c+
8a - 8b+
8c ->
4
8
-
-
-
-
-

wegwijzer

Vanaf de snelweg Villach (A) - Udine (I) neem je de afslag Tarvisio. Na de afrit ga je rechtsaf en volgt de weg door het dorp. Op een grote splitsing ga je linksaf en volgt de provinciale weg richting Pontebba - Udine. Net buiten Tarvisio kom je op een grote rotonde, waar je rechtsaf slaat. Je volgt de wg naar het noorden en rijdt onder het spoor door. Nu sla je rechtsaf richting Val Bartolo. Rij de asfaltweg helemaal af, die na een paar honderd meter overgaat in een onverharde weg. Je bevindt je nu in het Val Bartolo en rijdt in noordelijke richting, tot je de rots aan je linkerhand ziet. Parkeren doe je zo'n 50m verderop, net voor de 3e brug over het riviertje.
 
het gebied

Het Palestra della Val Bartolo is een klein massiefje met slechts 12 routes, gelegen in het prachtige Val Bartolo. De entourage is prachtig, maar de onverharde weg wordt vrij druk bereden: het leidt naar een klein pasje op de Italiaans-Oostenrijkse grens. Oppassen dus, want niet iedereen rijdt even rustig in Italië. Je vindt hier redelijk compacte kalk, maar het dragen van een helm is zeker aan te raden. Er vallen wel eens wat steentjes uit de wand. De rots ligt 's morgens in de zon, vanaf een uur of half twee in de schaduw. In de zomer kan het er behoorlijk warm zijn, maar dan kun je verkoeling zoeken in de beek, die 10m achter je stroomt.

Voor wat betreft de haken zit het hier helemaal goed: het gebied is in 2008 helemaal gesaneerd. Alle haken zijn opnieuw geplaatst en de eindhaak is altijd een ketting met een karabiner. Helaas zijn het niet allemaal schroefkarabiners. De hakenafstanden zijn gericht op beginnende (voor)klimmers: afstanden bedragen meestal rond de 1,5 meter, met uitschieters naar maximaal 2 meter. Direkt naast de rots is een groot bord met daarop de topo van het gebied met daarop naam, routelengte, aantal haken en de moeilijkheidsgraad. Het bord is actueler dan de eigenlijke topo, al scheelt het slechts een plusje of een minnetje.

Kortom een leuk gebiedje voor een dag lekker ontspannen klimmen. In de italiaanse Fruili zijn meer van dit soort gebiedjes, zodat een vakantie, met elke dag een ander gebiedje, tot de mogelijkheden behoord. Alle gebieden liggen in een straal van max 15km rond Tarvisio.

 
opmerkingen
Er is een topo van het gebied rondom Tarvisio, met 8 klimgebiedjes, helaas alleen in het italiaans: Palestre Alpine nel Tarvisiano. Het is verkrijgbaar bij een kranten-/boekenwinkeltje in Tarvisio. Het is vooral interessant vanwege de overzichtkaartjes, waar je de gebiedjes kunt vinden. Bij de meeste gebieden staat het grote topo bord direct naast de rots.