home || contact || links
 

 

Codula Fuili

sportklimmen

© www.nutons.nl
5 foto's
bij dit gebied
geen video
bij dit gebied

land aanlooptijd afzekering
Italië 3 - 30 min zeer goed
streek / regio aantal routes oriëntatie
Sardinië 178 + projecten (2009) alle richtingen
gemeente / dorp wandhoogte beste tijd
Cala Gonone tot 70m najaar - winter - voorjaar
parkeren soort gesteente materiaal
Caletta Fuili kalksteen standaard

verdeling moeilijkheidsgraden
-> 5c
6a - 6c+
7a - 7c+
8a ->
totaal
27
57
68
26
178

wegwijzer

Vanaf Dorgali volg je de SS125 naar het zuiden (richting Nuoru), maar al snel na Dorgali verlaat je deze op een afslag (naar links) richting Cala Gonone. Je rijdt door een tunnel en daalt af via een aantal haarspeldbochten tot je in Cala Gonone aankomt. In het dorp vind je een afslag naar rechts (richting het zuiden), een weg die je tot op de parkeerplaats bij het Caletta Fuili brengt. Daar parkeer je je auto. Via de trappen (in het verlengde van de weg) daal je af tot op de bodem van een brede kloof (de Codula Fuili) en begint daar je zoektocht naar een van de 19 massiefjes waar je wilt klimmen. Tot achter in de kloof loop je een klein half uurtje.
 
het gebied

De Codula Fuili is een kloof die uitgewassen is door de Riu di Codula Fuili, maar die ‘rivier’ voert zelden water. Het punt waar je naar beneden komt is vrij breed, maar naar ‘stroomopwaarts’ wordt de kloof steeds smaller. De orientatie is zo’n beetje west – oost (van kust naar het binnenland), de massiefjes liggen verspreid over zowel de noord- als de zuidwand van de kloof. Je vindt dus altijd wel een plekje uit de zon. En zo niet: het mooie, kleine zandstrandje van het Caletta Fuili nodigt altijd uit om even heerlijk pauze te nemen aan het water.

 
opmerkingen

In dit gebied vindt je routes van de vierde graad tot en met 8b+, met andere woorden, voor ieder wat wils. Het aantal makkelijke routes is echter beperkt. Vanwege de bereikbaarheid en de prachtige ligging is het wel een van de drukste klimgebieden in de buurt van Cala Gonone. Het karakter van de routes is verschillend: van platen tot overhangen, alles is voorhanden. Er wordt nog steeds geboord in dit gebied, dus wie weet wat er in de loop van de tijd nog aan nieuwe routes geopend wordt.

topo: Arrampicare a Cala Gonone van Corrado Conca (isbn 978-88-88776-26-2), te koop in Dorgali en Cala Gonone. Het boekje is in drie talen geschreven: Italiaans, Engels en Duits en bevat 23 klimgebieden in de omgeving van Cala Gonone.