geen foto's bij dit gebied

Sportklimmen

© www.nutons.nl

Landro

Italië / Dolomiti di Sesto

 

land aanlooptijd afzekering
Italië 1 min goed
streek / regio aantal routes / touwlengtes / sectoren oriëntatie
Dolomiti di Sesto 50 / 56 / 2 oost
gemeente / dorp wandhoogte beste tijd
Toblach / Lago di Landro 10 - 35m voorjaar - herfst
parkeren soort gesteente materiaal
langs de SS51 compacte dolomietkalk 60m touw + 10 setjes


topo: Arrampicata sportiva a Cortina d'Ampezzo, Roberto Casanova (isbn 88-86654-23-5, 1999)
 
verdeling moeilijkheisgraden
-> 4c
5a - 5c
6a - 6b+
6c - 7a+
7b - 7c+
8a ->
project
3
11
15
14
5
1
1


opmerkingen
Het klimgebied Landro ligt direct aan de weg, ligt op 1450m en ligt op het oosten. Dat alles maakt het zo aantrekkelijk om in de zomer, zelfs bij extreem hoge temperaturen, toch hier te gaan klimmen.

 
wegwijzer
Vanaf Toblach neem je de SS51 richting Cortina d'Ampezzo en volgt die tot ongeveer een kilometer voorbij het Lago di Landro (ofwel Dürren See). Je ziet de zware overhangen vanaf de weg al liggen... Links van de weg is een parkeerplaats en de onderste sector ligt nog geen minuut van de auto. De tweede sector ligt linksboven de eerste, aanlooptijd 5 minuten.
 

informatie
Al sinds het begin van de 80'er jaren wordt er in Landro geklommen. Het is het de voet van de Col di Specie (Geierwand) en bestaat uit vaste dolomietkalk. Onder de overhangen is de kalk wat minder compact, maar er valt goed te klimmen. Je kunt er het hele jaar door klimmen en zelfs bij regen blijven veel routes droog, omdat ze onder flinke overhangen liggen. In de wintermaanden kan het er extreem koud zijn, maar op goede dagen wordt er geklommen.

De onderste sector is loodrecht tot licht neigend en wordt overheerst door makkelijke routes. Dit deel is dus vooral geschikt voor beginners en lichtgevorderden. De bovenste sector is precies het tegenovergestelde: hier en daar behoorlijke overhangen en onder 6b vind je hier praktisch geen routes. Het gaat in deze routes vooral om kracht en minder om duurkracht: de sleutelpassages bestaan vooral uit blocpassen.

Het is alweer een paar jaar geleden dat wij hier geklommen hebben (2001) maar wat ik me herinneren kan hebben we hier heerlijk geklommen. In de eerste week van mei lag er vanaf 1900m nog veel sneeuw op de toppen in de omgeving, maar in Landro was het goed toeven. De behaking van de rots was prima en ook de tophaken waren ruim voorhanden. Na het klimmen naar een van de café - restaurants in de buurt en napraten over de routes. Vanuit het Hotel Cima di Lavaredo (Hotel Drei Zinnen) kun je tevens genieten van de middagzon op de Drei Zinnen, de meest markante rotsen uit de Dolomiti di Sesto.