geen foto's bij dit gebied

Sportklimmen

© www.nutons.nl

Masarach

Italië / Friuli

 

land aanlooptijd afzekering
Italië max. 15 min zeer goed
streek / regio aantal routes / touwlengtes / sectoren oriëntatie
Friulaner Alpen 130 / 150 / 6 zuid
gemeente / dorp wandhoogte beste tijd
Anduins 10 - 45m hele jaar door
parkeren soort gesteente materiaal
onder de eerste sector compacte kalk 60m touw, 8 setjes


topo: Klettern in Friaul, Ingo Neumann (isbn 3-901533-07-9, 2001)
 
verdeling moeilijkheisgraden
-> 4c
5a - 5c
6a - 6b+
6c - 7a+
7b - 7c+
8a ->
project
32
52
38
13
9
1
5


opmerkingen
Masarach is een gebied waar je bijna het hele jaar door kunt klimmen: zelf in de winter, bij inversie-weer is het er goed toeven. In de zomer kan het wel eens (te) heet zijn.

 
wegwijzer
Vanaf de snelweg A23 (Tolmezzo - Udine) Neem je de afslag San Daniele. Volg de borden richting San Daniële en vervolgens richting Pinzano en later Anduins. In Anduins aangekomen ga je rechts richting Tolmezzo en meteen buiten het dorp liggen de klimrotsen links van de weg. Parkeren doe je onder de eerste sector. Lekker makkelijk!
 

informatie
Massarach is hét gebied voor beginners en lichtgevorderden. Voor de betere klimmer is er weinig te doen. De meeste massieven zijn loodrecht of licht neigend en je werkt jezelf omhoog via randjes en gaatjes. Technisch gezien een interessant gebied. Hier en daar wordt de wand (licht) overhangend, daar vind je dan de zwaardere routes. Helaas is het een oud gebied en zijn sommige routes wat gladgeklommen, maar er blijft genoeg over. De routes bestaan meestal uit een touwlengte, op de centrale sector zitten er een paar met twee.

De routes zijn hier en daar wat moeilijk van elkaar te onderscheiden. Ze liggen dicht naast elkaar en de topo biedt dan niet altijd uitkomst. Sommige routenamen staan wél op de rots, andere weer niet, zodat het soms natellen en puzzelen is waar 'jouw' route loopt. Maar het is allemaal de moeite waard, wij hebben er heerlijk geklommen.

Hoogtepunt van Masarach (letterlijk en figuurlijk) is de Via Gina del Masarach, een 200m lange route, bestaande uit 7 touwlengtes. De route is van onder tot boven behaakt en van abseilkettingen voorzien. De moeilijkste touwlengte is 5a, of in een variant op de 2e, 5e of 7e touwlengte maximaal 6c! Dubbeltouw van 50m, helm en 12 setjes meenemen!

In de zomermaanden kan het uitdraaien op steengrillen: de wand ligt op het zuiden, de instap op 350m. Ook de zekeraar staat niet altijd in de schaduw, het terrein is vrij open.