home || contact || links
 

 

Rio degli Uccelli

sportklimmen

© www.nutons.nl
3 foto's bij
dit gebied
geen video
bij dit gebied

land aanlooptijd afzekering
Italië 3 min zeer goed
streek / regio aantal routes / touwlengtes oriëntatie
Friuli 16 oost - zuid-oost
gemeente / dorp wandhoogte beste tijd
Pontebba tot 22m zodra de sneeuw weg is
parkeren soort gesteente materiaal
open terrein langs de rivier kalk niets bijzonders

verdeling moeilijkheidsgraden
-> 4c
5a - 5c
6a - 6b+
6c - 7a+
7b - 7c+
8a - 8b+
8c ->
4
7
3
2

wegwijzer

Vanaf de snelweg Tarvisio - Udine neem je de afslag Pontebba. Onderaan de afslag ga je linksaf, richting Pontebbe. Net vóór je het dorp in rijdt, sla je rechtsaf: dit weggetje loopt precies onder de snelweg door. De weg maakt een bocht naar links, maar rechts is een onverharde weg, die je een stukje volgt, tot een open plek. Daar parkeer je je auto. Als je het dal van de Rio degli Uccelli inkijkt, zie je aan je linkerkant een rotsmassiefje, daar moet je zijn.
 
het gebied

Net als alle andere gebieden rondom Tarvisio is het klein. De kalk is vrij compact en de routes tot 20m lang. Er start (helemaal links) een kleine via ferrata, die niet echt bijzonder is. De ligging van het gebiedje is prachtig: aan het begin van het dal, waar de rotsen bovenuit torenen. Het is er erg rustig, omdat er in het dal geen wegen of paden zijn. De rots is over de hele lengte geneigd, dus veel routes vereisen plaattechniek.

De behaking in dit gebied is in 2008 gesaneerd en is op en top in orde. Goede haken, overal kettingen aan het eind, voorzien van (schroef)karabiners. De hakenafstanden zijn zeer zeker vriendelijk te noemen, wat het gebied geschikt maakt voor mensen die zich bij het voorklimmen nog niet zo zeker voelen. Tot 8(!) haken in een 20m lange route...

Als we de rots van links naar rechts bekijken, hebben we helemaal links een viertal korte routes in de Settore Bambini, voor de kinderen. Dan volgen een paar routes waar het klimmen echt begint. Hoe verder je naar rechts komt, hoe gladder de plaat wordt en hoe meer je op techniek moet klimmen. De 'Lomasti' is een 6a route, die op een echte plaat start: kleine greepjes, weinig treetjes. Wel heel lekker klimmen. De laatste drie routes liggen een stukje verderop, op een ander massiefje. Tot 22m lang en met een paar dakjes. Helaas houden de routes onder het dak op.

De waarderingen in het topogidsje en op het 'scorebord' bij de rots, verschillen op vier punten bij elkaar. De meeste routes zijn wat zwaarder geworden, het handelt om kleine verschillen.

 
opmerkingen
Er is een topo van het gebied rondom Tarvisio, met 8 klimgebiedjes, helaas alleen in het italiaans: Palestre Alpine nel Tarvisiano. Het is verkrijgbaar bij een kranten-/boekenwinkeltje in Tarvisio. Het is vooral interessant vanwege de overzichtkaartjes, waar je de gebiedjes kunt vinden. Bij de meeste gebieden staat het grote topo bord direct naast de rots.