home | contact | links
 


Kindergarten

sportklimmen

© www.nutons.nl
5 foto's bij deze tocht

land aanlooptijd afzekering
Oostenrijk 2 minuten goed
streek / regio aantal routes / touwlengtes oriëntatie
Kärnten 40 / 40 zuid
gemeente / dorp wandhoogte beste tijd
Arnoldstein 6-15m hele jaar
parkeren soort gesteente materiaal
bij de Kindergarten kalk 8 setjes / 40m touw

verdeling moeilijkheidsgraden
-> 4c
5a - 5c
6a - 6b+
6c - 7a+
7b - 7c+
8a - 8b+
8c ->

wegwijzer

de B83, de hoofdweg door Arnoldstein, neem je de afslag naar de tennisbaan en de kloosterruïne. Je staat al snel op de parkeerplaats bij de tennisclub. Tussen de kantine en de banen loopt een smal paadje richting de klimrots, die direct onder de ruïne ligt.
 
de tocht
De Kindergarten heet zo omdat-ie pal achter de lokale kleuterschool ligt, en misschien ook wel omdat er zoveel makkelijke routes zitten. Het gebied bestaat uit een enkel massief dat een meter of 50 lang is. In het eerste en laatste gedeelte klim je hoofdzakelijk op gladde platen, waardoor je vaak creatieve oplossingen moet vinden voor het ontbreken van grepen. In het middengedeelte zitten de makkelijke routes, die bijna iedereen kan klimmen.Als het regent kun je hier niet klimmen: het water loopt letterlijk van de rots af. Na regen droogt de wand meestal vrij snel. Alle routes zijn neigend, je klimt aan kleine randjes en gaatjes. En in de 'moeilijkere' routes soms vind je helemaal geen grepen... Creatief zijn in je bewegingen is dan dé oplossing: hoog oplopen en jezelf in schijnbaar onmogelijke houdingen wringen. Wel leuk! Omdat het gebied direct achter het kleuterschooltje ligt, wordt de klimmer verzocht om tijdens het middagslaapje van de kids (weekdagen, tussen 13.00 en 15.00 u) niet te klimmen en zeker niet te roken aan de rots. De entourage rondom de rots is aangenaam: het gebouwtje biedt altijd wat schaduw voor de lunchpauze en het is er in de weekends lekker rustig. Wanneer de kids door de week buitenspelen is dat waarschijnlijk heel anders. Na het klimmen kun je nog even snel de ruïnes bekijken...
 
opmerkingen
Kindergarten is een geliefd gebied voor beginners, vandaar dat de makkelijkste routes wat afgeklommen zijn. Goede voettechniek noodzakelijk!