8 foto's bij dit gebied

sportklimmen

© www.nutons.nl

Kanzianiberg

Oostenrijk / Kärnten

 

land aanlooptijd afzekering
Oostenrijk 2 - 10 min zeer goed, boorhaken, standplaatsen
streek / regio aantal routes / touwlengtes / sectoren oriëntatie
Kärnten 388 / 437 / 8 zuidwest
gemeente / dorp wandhoogte beste tijd
Finkenstein 6 - 60m voorjaar t/m herfst
parkeren soort gesteente materiaal
bij de wand compacte kalksteen 60m touw, 12 setjes


topo: Klettern am Kanizianiberg, Ingo Neumann (isbn 3-901533-12-5, 2004)
 
verdeling moeilijkheisgraden (stand 2004)
-> 4c
5a - 5c
6a - 6b+
6c - 7a+
7b - 7c+
8a ->
project
30
53
82
99
116
19
38


opmerkingen
Kanzianiberg is het grootste en meest geliefde klimgebied van Kärnten. Hou er dus rekening mee dat het er druk kan zijn. In het late voorjaar en vroege herfst loop je daarnaast het risico dat er schoolgroepen aan het klimmen zijn, als onderdeel van de sportlessen. Uiteraard zitten die vooral in de makkelijkere routes.

 
wegwijzer
Vanaf de A2 (Villach - Tarvisio) neem je de afslag Warmbad / Burgruine Finkenstein. Je volgt de bordjes richting Finkenstein en de Burgruine. In Finkenstein zelf sla je rechtsaf en volgt de smalle weg richting de ruïne ongeveer 1000m. Aan je linkerhand zie je de grote parkeerplaats van het klimgebied. De eerste rotsen zie je al liggen...
 

informatie
Kanzianiberg is het 'huisgebied' van Villach en omstreken. Een blik op de tabel met moeilijkheidsgraden maakt snel duidelijk dat er voor iedereen wat te klimmen valt, maar vooral de gevorderde klimmer komt hier aan zijn trekken. Het is ook een vrij groot gebied, waar je elkaar niet snel in de weg staat. Met uitzondering van zon- en feestdagen is het er rustig. Klimmen kan je er bijna het hele jaar door: zodra de sneeuw verdwenen is, trekken de eerste klimmers alweer naar de wanden van de Kanzianiberg. Je klimt op randjes en gaatjes, wat het klimmen wat technischer maakt. In de zomer kan het er, in sommige sectoren, behoorlijk warm zijn.

Op de Kanzianiberg vind je dus van alles: van korte, makkelijke routes op kleine rotstorens of wanden, tot de lange routes (max. 4 touwlengtes) op de Grosser Prasvale. Deze hoge wand wordt door een markante scheur in twee pilaren gedeeld en is al vanaf de snelweg te zien. Op en rond de Kanzianiberg zijn diverse klettersteigen gebouwd, die vooral door de buitensportbedrijven gebruikt worden. Ze zijn allemaal zeer kort, maar er zitten er een paar tussen met pittige passages. Voor de echte klettersteiger niet zo interessant.

Al sinds de 70'er jaren wordt er hier geklommen. Het begon ooit met zo'n 30 routes, nu zijn het er dus al bijna 400! Net als in veel andere gebieden, heeft ook hier de milieubeweging bezwaar gemaakt tegen het klimmen, maar gelukkig is een sluiting van Kanzianiberg voorkomen. Daarop zijn een aantal routes gesaneerd en nu wordt er weer volop geklommen. De standplaatsen zijn over het algemeen goed tot zeer goed, vaak vormen ze een geheel met de klettersteigen. Er zijn ook een paar routes waar nuts en friends meegenomen dienen te worden, maar over het algemeen heb je alleen setjes nodig.

Als je van de parkeerplaats naar de rots loopt vallen twee dingen op: ten eerste staat er een kiosk in het gebied waar je je topo kunt kopen en een excursie kunt boeken bij een buitensportbedrijf en ten tweede staat er een toiletgebouw op het terrein. Geen chemische zooi, maar een heuse container met normale, watergespoelde toiletten, meestal rijkelijk voorzien van papier... Hoeft er niemand meer in de bosjes te kakken! Misschien een (positief?) overblijfsel van de milieustrijd??