home || contact || links
 

 

Molzbichl

sportklimmen

© www.nutons.nl
8 foto's bij deze tocht

land aanlooptijd afzekering
Oostenrijk 5 min zeer goed, boor- en cementhaken
streek / regio aantal routes / touwlengtes oriëntatie
Kärnten / Drautal 28 / 28 / 2 zuid
gemeente / dorp wandhoogte beste tijd
Spittal an der Drau / Rothenthurn 8 - 15m voorjaar t/m herfst
parkeren soort gesteente materiaal
langs de verharde weg compact oergesteente 40m touw, 6 setjes

verdeling moeilijkheidsgraden
-> 4c
5a - 5c
6a - 6b+
6c - 7a+
7b - 7c+
8a - 8b+
8c ->
10
5
9
3
1
-
-

wegwijzer

Vanaf Spittal an der Drau volg je de Bundesstrasse B100 (dus niet de snelweg!) richting Villach tot je in Rothenthurn bent. Daar ga je linksaf richting het Schloss Rothenthurn, een klein kasteeltje aan de linkerkant van de weg. Dat rij je echter voorbij en na de volgende haarspeldbocht zoek je een parkeerplaatsje langs de kant van de weg. Links start een wandelpaadje dat direct naar de rots leidt.
 
het gebied

Molzbichl is een grappig, maar klein gebied, waar je eigenlijk snel uitgeklommen bent. Het heeft echter een groot voordeel: het oergesteente (ergens tussen graniet en zandsteen) droogt bijzonder snel na regen. Je klimt vooral neigende routes op kleine richeltjes, hier en daar is de wand verticaal. Op het rechtergedeelte van de bovenste sector vind je een paar bombées.

Het topogidsje van Neumann dateert uit 2001 en is niet helemaal compleet: er zijn intussen 9 routes geopend die niet in zijn gids vermeld worden. Op de onderste sector telden wij 8 ipv 3 routes, op de hogere wand (tussen routes 14 en 15) ontdekten wij er nog eens 4. Ook de namen in de gids kloppen niet altijd met de namen op de wand. De waarderingen lijken wél te kloppen.

Wat verder opvalt aan dit gebied is dat men zich moeite getroost heeft de zaak zo veilig mogelijk te maken: op plaatsen waar dat nodig was heeft met houten vlonders gebouwd, zodat er veilig gezekerd kan worden. In sommige routes is het aantal haken zo groot dat het voorklimmen geoefend kan worden, andere routes zijn allen van tophaken voorzien, zodat je kunt topropen.

Voor mensen die nog niet zo veel vertrouwen hebben een ideaal gebiedje. De boor- en gecementeerde haken zijn goed, onder sommige standplaatsen vind je takken op de rand van de rots om je touw te beschermen.

 
opmerkingen

Molzbichl is een klein gebiedje met korte wanden. Het is volledig geprepareerd door de lokale afdeling van de Österreichische Alpenverein die er met hun jeugdgroepen traint. Het kan dan ook zo zijn dat er touwen in de wand hangen wanneer je hier gaat klimmen...

Samengevat: klein, maar fijn!