7 foto's bij dit gebied

sportklimmen

© www.nutons.nl

Vipava

Slovenië / Goriška

 

land aanlooptijd afzekering
Slovenië 5 - 30 min over het algemeen zeer goed
streek / regio aantal routes / touwlengtes / sectoren oriëntatie
Goriška / Gradiška Tura 260 / 295 / 20 zuid / zuidwest
gemeente / dorp wandhoogte beste tijd
Vipava 6 - 110m hele jaar door
parkeren soort gesteente materiaal
boven het dorp, onder het klimgebied kalk 70m touw, 12 setjes,


topo: Slovenija, Športnoplezalni vodnik (klimtopo), isbn 961602742-5, uitgeverij Sidarta
 
verdeling moeilijkheisgraden
-> 4c
5a - 5c
6a - 6b+
6c - 7a+
7b - 7c+
8a ->
project
98
71
71
39
8
-
3


opmerkingen
Vipava is een vrij groot klimgebied waar het vaak opvallend rustig is.

 
wegwijzer
Vanaf de snelweg Ljubljana - Koper (tolweg!) neem je de afslag Nova Gorica. Volg de weg tot in Vipava en ga meteen aan het begin van het dorp rechtsaf, richting Gradišče. De weg loopt tamelijk steil omhoog en in de tweede scherpe bocht naar links ligt rechts van de weg een parkeerplaats. Vanaf hier ga je te voet verder.
 

informatie
Het klimgebied van Vipava ligt op de zuidhelling van de Gradiška Tura en bestaat eigenlijk uit een heleboel verschillende massiefjes. Van heel klein (3 routes) tot vrij groot (37 routes). Het is een van de weinige gebieden waar je ook lichte meertouwlengteroutes vindt, tot een lengte van 110m. De wanden zijn meestal neigend tot verticaal, in sector Rumena klim je licht overhangend.

Het grootste gedeelte van de routes zijn makkelijk tot middelzwaar, wat het gebied eigenlijk tot een mooi beginnersgebied maakt. Daarbij zijn een groot deel van de waarderingen wat aan de hoge kant: Čota Balota (op sector Leva Plošča) staat als 6a in de gids, mag hooguit 5b heten... Goed voor het zelfvertrouwen, slechter voor de prestaties in andere gebieden!

De aanloop vanaf de parkeerplaats naar de wanden is niet altijd even gemakkelijk: je moet voor de meeste massieven een stevige gruishelling oversteken, wat op de geliefde teva's niet ideaal te noemen is. Vooral niet als het steil omhoog gaat.

Aangezien het gebied zo'n 400m boven zeeniveau ligt en het klimaat vooral bepaald wordt door stromingen vanaf de Middellandse Zee, kun je bijna het hele jaar door klimmen in Vipava. In de zomer klim je vooral 's ochtends, wanneer de meeste wanden nog in de schaduw liggen. Na de middag brand je weg uit de wand. De temperaturen lopen hier behoorlijk hoog op!

Na het klimmen loont het zich even in Vipava zelf aan te leggen om een kijkje te nemen bij de bronnen van de plaatselijke rivier, de Reka Vipava. Daar kun je ook lekker nagenieten op een van de terrasjes, direct aan het water. Goede pizza aten wij bij Pizzeria Jolly, op het dorpsplein.