onze kanalen:
YouTube
 
onze favoriete
merken:

Furon Basse

wegwijzer:
Vanuit Grenoble volg de de wegwijzers naar het dorp Sassenage, dat ten westen van de stad ligt. In Sassenage zoek je naar een parkeerplaats: ofwel achter de kerk, in de Rue de la Cure, ofwel de parkeerplaats van de Cuves de Sassenage, de plaatselijke toeristengrot. Bij de Cuves kan het druk zijn, vooral op dagen dat de grot geopend is. Kijk daarvoor op het internet.

Vanaf de Rue de la Cure loop je om de kerk heen en je komt op het "dorpsplein" van Sassenage, met een fontein. Nu loop je een smal steegje in en komt vanzelf op de parkeerplaats van de toeristengrot uit. Hier is een klein parkje, dat je doorsteekt en via wat trappen loop je omhoog, richting de ingang van de grot. Rechts van je hoor en zie je de Furon stromen.

Je loopt aan de kassa van de grot voorbij en dan stijgt het pad ineens een stuk steiler. Net als je een bruggetje over de Furon voorbij bent, wordt het pad vlakker en hier daal je af naar de rivier. Als het goed is kom je uit net na een waterval met daarboven een groot stuk rots, dat je vanaf het steile stuk al ziet. Vanaf hier begin je je tocht.

Je kunt nog een minuut of vijf verder omhoog wandelen, zodat je bij de eerste waterval (C8) kunt instappen. Het nadeel is dan dat je alleen deze extra waterval kunt abseilen, het nadeel is dat je dan ong. 250 m over glibberige stenen moet turnen om bij de volgende waterval uit te komen, die hierboven al beschreven werd.

beschrijving:
De tocht bestaat uit een zestal watervallen, allemaal voorzien van goede haken (stand 2016). Tussendoor wandel en glij je verder. Hier en daar moet je even kijken waar je het beste kunt afklimmen, maar je vindt altijd wel een manier om verder te gaan.

Na de grote tufsteenwaterval (C17) kom je bij een sifon uit, die je langs de rechter oever kunt omzeilen. Meteen na de sifon kun je in een soort grotje glijden en naar rechts weer in het daglicht komen. Of je springt wat verder in het water.

De laatste twee watervallen kun je afdalen of springen (even goed kijken!) Bij de eerste waterval loop je een stukje de steile helling af voor je springt, bij de tweede daal je aan het touw eerst een meter of vier af (linkeroever) tot je op een plateautje met een nieuwe abseilstand staat. Vanaf hier spring je dan in het water.

Na de laatste waterval blijf je in de buurt van de rechter oever tot je, net voor de brug, een pad vindt dat direct bij de parkeerplaats van de grot uitkomt.

opmerkingen:
Boven in de Furon is een groot waterreservoir tbv de electriciteitswinning, waarvan af en toe de sluizen worden open gezet. Pas dus goed op!


 
land
Frankrijk
provincie / streek
Vercors / Isère
gemeente
Sassenage
parkeerplaats
achter de kerk, Rue de la Cure
x = 708.856
y = 5009.416

z = 214 m
of bij de Cuves de Sassenage
x = 708.653
y= 5009.496
z = 224 m

instap
X = 708.163
y = 5009.604
z = 351 m
uitstap
X = 708.560
y = 5009.536
z = 248 m
tot. hoogtemeters
105 m
afstand
900 m
hoogste abseil
17 m
aanloop
0.25 uur
tijd in de canyon
1.30 uur
tijd in de canyon
0.05 uur
twee auto's?
nee
touw
2x 21 m
moeilijkheidsgraad
v3 a3 I
moeite waard?
1 - 2 - 3 - 4 - 5
fotogeniek?
1 - 2 - 3 - 4 - 5
topo
Cascades, Gorges & Canyons / Pré-Alpes d'Isère et de Savoie, pagina 104