speleologie

(berg)wandelen

canyoning

klettersteigen

(sport)klimmen

sneeuwschoenen

toerisme

onze sponsor

 

Rio Brussine

 

foto's van 18-08-2013
video van deze tour
land lengte van de canyon aanloop
Italië m 45 min
regio hoogteverschil in de caynon
Friaul / Fella 250m 2:30 uur
gemeente hoogste waterval retour
Chiusaforte 55m 15 min
parkeren moeilijkheidsgraad totaal
Bij de eerste brug in het Raccolana-dal v4-a4-IV 3:30 uur
topo funfactor nooduitgang?
nvt 1 - 2 - 3 - 4 - 5 1x, net voor de 55m waterval

wegwijzer
Door het dal van de Fella loopt de provinciale weg met nummer SS13 (Tarvisio - Udine). Wanneer je vanaf Tarvisio Chiusaforte inrijdt, sla je linksaf en en passeert de Fella. Aan de andere kant van de brug ligt het dorpje Raccolana, dat het einde van het Raccolana-dal vormt: het gelijknamige riviertje mondt hier in de veel bredere Fella. Je rijdt het dorpje door en komt opnieuw bij een bruggetje uit, dit keer over de Raccolana. Meteen na deze brug vind je aan de linkerkant van de weg een parkeerplaatsje, daar waar een onverhard pad start. Dit is het uitgangspunt voor de tocht.

aanloop
Nu ga je te voet verder: aan de andere kant van de weg start een wandelroute met nummer 632, die aan de linkerkant van een huis voorbij loopt. Je volgt dit pad een stukje tot je op een splitsing komt, waar je de 638 naar rechts volgt. Een poos later kom je uit bij een stroommast, waar je de normale wandelroute verlaat en de wit/blauwe markeringen naar de instap van de canyon volgt. Pas op: je loopt om de mast heen en slaat direct rechtsaf: een steil en smal paadje (let op de markeringen!) voert je naar beneden, tot je in de Rio Brussine (heet hier eigenlijk nog Rio le Macile) staat.

tocht
De tocht zelf is een vrij korte tour, maar met alle mogelijkheden die je je kan wensen: sprongen, de waarschijnlijk leukste tobbogan in de Friaul en de 55m hoge eindwaterval. Voor ieder wat wils! Voor je gaat springen is het verstandig de bekkens vooraf te checken of ze diep genoeg zijn, want dat kan in de Friaul met een flinke regenbui veranderen!

Direct nadat je ingestapt bent bereik je een ondiepe kloof, waardoor de rivier stroomt. De mogelijkheden om af te dalen zijn divers: de eerste waterval is een meter of acht hoog en kan gesprongen worden (controle!!), de tweede hindernis is de glijbaan. Later volgen een paar abseils in engere delen van de kloof, waar je door de waterstraal moet afdalen.

De kloof wordt bijzonder smal, maar meteen daarna opent zich het terrein weer. Naar links is een vluchtweg, rechtdoor wachten je twee kortere abseils en uiteindelijk de laatste en hoogste uit deze tour: de 55m hoge eindwaterval. Hoewel, 55m hoog klopt niet helemaal: je hebt weliswaar minstens een 55m touw nodig (beter 60m), maar de waterval is niet verticaal. Absolute hoogt zal ergens bij 40-45 meter liggen. Je landt in de bedding van de Fella, op het droge gedeelte.

retour
Let op
: om terug te komen bij je auto, moet je de Fella twee keer oversteken, wat bij hoogwater zeer moeilijk of zelfs onmogelijk kan zijn! Vooraf dus kijken hoe sterk de stroming is.

Na de tocht volg je de Fella stroomopwaarts (in oostenlijke richting) tot je aan het punt komt waar de Raccolana in de Fella uitmondt.Nu volg je dit laatste riviertje tot net voor een electriciteitscentrale, waar je de (orografisch) linkeroever opklimt en de weg naar je auto volgt.

opmerkingen
Alle afdalingen zijn van degelijke stanplaatsen met kettingen voorzien en bijzonder goed geplaatst. Dit betekent dat je geen moeite zult hebben met het terughalen van je touw. Het houdt echter ook in dat de kettingen vaak "om de hoek" hangen, wat voor sommige mensen wat riskant zal lijken. Daarom heeft men op deze plaatsen extra haken aangebracht, zodat je een hulplijntje kunt uithangen.