home || links
 

 

Champieit

canyoning

© www.nutons.nl
22 foto's bij deze tocht
geen video
bij deze tocht

land tijdsduur moeilijkheisgraad
Italië 4 - 4,5 uur 2 (uit 5)
streek / regio lengte aanloop
Friuli / Val di Fella 1700 m 1 - 1,5 uur
gemeente / dorp hoogteverschil retour
Moggio 330 m 3 uur
parkeren hoogste waterval / afdaling materiaal
langs de provinciale weg 70 m (25 m + 45 m) 2 x 50 m, + noodtouw

topo: Gole & Canyons Italië, Nordost
 
wegwijzer
Vanaf Tarvisio neem je de provinciale weg (SS13) tot net voorbij het dorpje Resiutta. Tegenover het dorpje Moggio (op de andere oever van de Fella), sla je linksaf, een verharde weg op. Meteen aan het begin van deze weg parkeer je je auto. Je kunt ook zowat onder de laatste waterval parkeren (nog geen 5 minuten lopen), maar daar is het gevaar op autobraak groot!.
 
tocht
Vanaf de parkeerplaats loop je een klein stukje terug langs de SS13 (richting Tarvisio), tot je rechtsaf een geasfalteerde weg ziet. Die volg je. Voor de oplettende mens: een stukje eerder is een smal geitenpaadje vanaf de SS13, dat een lus in deze weg afsnijdt. Je loopt over de asfaltweg naar boven (wordt later onverhard) tot je op een open plek in het bos komt, met een oud huisje. Daar ga je opnieuw rechtsaf, en volgt het pad naar 'Stalli del Verzan'. Je slingert door het bos omhoog en komt opnieuw op een open veld, waar een tweede splitsing is. Opnieuw sla je rechtsaf. Het pad daalt, maakt een paar haarspeldbochten, je komt door een eerste (droge) rivierbedding en dan kom je bij de instap: een watervoerende bedding (je kan ook in de eerste bedding starten, komt later in de tweede uit).

Het eerste deel van de tocht is vrij simpel: klauteren en klimmen over grote en kleine rotsblokken. Hier en daar moet je een stuk(je) abseilen, maar heel moeilijk is het allemaal niet. De hoogste abseil in dit gedeelte meet 28 m. In totaal heb je zo'n 7 abseils te gaan. Het terrein is afwisselend: in het begin is het dal breed en open, maar al snel wordt het smaller en zit je in de echte canyon. De rotsen zijn door het water glad gepolijst en uitgehold, wat mooie plaatjes oplevert. Na een poosje verdwijnt het riviertje: het sijpelt ergens tussen het zand weg en pas veel later komt er een klein beetje van terug. Het middengedeelte van de tocht is zo goed als droog, op een paar poelen met stilstaand water na.

Dan hoor je ineens weer water lopen, ook al is het maar een klein beetje. Een stukje verder zie aan je linkerhand maar liefst drie bronnen naast elkaar in 'jouw' canyon uitkomen. Vanaf hier wordt het weer wat natter. Nu, als er weer water stroomt, valt het pas op hoe stil het in het middengedeelte was. Een stukje verder is aan de rechterkant een 'nooduitgang', gemarkeerd met een steenmannetje. Waarschijnlijk wordt deze door groepen met weinig ervaring en bij hoogwater gebruikt, zodat de laatste waterval (70m, eerste deel ín de spuit abseilen) niet genomen hoeft te worden.

In het laatste deel van de tocht kan je ook voor het eerst springen: de waterbassins zijn diep genoeg. Pas echter goed op: hier en daar liggen verborgen stenen, verken dus voor je springt!! Nog een waterval die eruit ziet als een glijbaan (maar het niet is) en dan het hoogtepunt van deze tocht: de 70m hoge waterval, die je vanaf het dal kunt zien liggen. Aan de rechterkant vind je een aantal ankers, waarvan de ketting het best gesitueerd is. Het eerste deel van de afdaling gaat door de waterval (bij hoogwater kom je hier beter niet!), dan kom je onder een klein overhangetje, nog wat verder naar beneden op een schuinaflopende richel. Je seilt (een beetje onhandig) over deze richel naar beneden en komt zo weg van de waterval. Na een meter of 6 kom je bij een nieuw ankerpunt, vanwaar je de laatste 45 meter moet abseilen. Je landt in een mooi, groen bassin, klimt over een dammetje in eenzelfde bassin en dan is de tocht ten einde. Op de rechteroever stap je uit de beek en volgt het pad terug naar de auto.
 
opmerkingen
Bij hoogwater (vroeg in het seizoen of na heftige regenbuien) kun je de tocht waarschijnlijk tot de nooduitgang doen. De grote waterval zal daan gevaarlijk zijn!