home || links
 

 

Codula Fuili

canyoning

© www.nutons.nl
7 foto's
bij deze tocht
geen video
bij deze tocht

land tijdsduur moeilijkheisgraad
Italië 2,5 uur 1 (uit 5)
streek / regio lengte aanloop
Sardinië 3 km 1 min
gemeente / dorp hoogteverschil retour
Cala Gonone 200m 30 min
parkeren hoogste waterval / afdaling materiaal
in het bos en bij Caletta Fuili 20 m standaard, zonder neopreen

topo:
 
wegwijzer
Het beste doe je deze korte canyon met twee auto’s: een parkeer je bij Caletta Fuili, dichtbij het strand. Vanaf Cala Golona volg je de weg die naar het zuiden leidt en doodloopt op een parkeerplaats boven het strand. Met de tweede auto rij je terug naar Cala Golona en van het stadje rij je richting Dorgali. Net na de eerste haarspeldbocht sla je linksaf (richting ‘agriturismo’ en ‘Nuraghe Mannu’. Je volgt dit smalle weggetje tot aan een afslag naar links (richting Buchi Atta), dichtbij een bruggetje. Hier laat je de tweede auto staan. Je staat nu boven de droge rivierbedding van de Codula Fuili.
 
tocht
Je stapt in de rivierbedding en volgt deze ongeveer een half uur (een beetje lopend, afgewisseld met klimmen en klauteren), tot je bij de eerste afdaling staat. Hier begint de eigenlijke canyon dus worden gordels omgedaan en helmen opgezet . Er volgen twee korte abseils (2 x 4m), direct achter elkaar. Dan volgt opnieuw een stuk dat al klauterend wordt afgedaalt en dan wordt de kloof smaller. Een 20m afdaling brengt je in het donkere gedeelte van de kloof, en dat blijft ook even zo.Al snel sta je voor een 13m afdaling en dan wordt de kloof weer wat breder en valt er wat meer licht op de bodem. Tenslotte volgt een 5m afdaling en dan heb je het canyoninggedeelte achter je. Gordels mogen hier af en op je gemak kuier je naar de kust, en de tweede auto.
 
opmerkingen
Deze korte canyon biedt je de mogelijkheid om de warme zon een keer te ontwijken. De rivierbedding is vrijwel altijd droog, dus je hebt geen neopreen o.i.d. nodig: een gordel en een paar stevige bergschoenen en je kunt beginnen.