home || links
 

 

Mauthner Klamm

canyoning

 

© www.nutons.nl
geen foto's
bij deze tocht
geen video
bij deze tocht

land tijdsduur moeilijkheisgraad
Oostenrijk 5 uur 1 (uit 5)
streek / regio lengte aanloop
Kärnten / Plöckenpass 3800m 45-60 min
gemeente / dorp hoogteverschil retour
Kötschach-Mauthen 230m 15 min
parkeren hoogste waterval / afdaling materiaal
bij het zwembad 12m 2 x 15m + noodtouw

topo: Schluchten / Canyon, Ingo Neumann (isbn 3-901533-11-7, 2004)
 
wegwijzer
Deze kloof is stroomopwaarts als klettersteig te doen (Klabautersteig), stroomafwaarts als canyoningtour. Combineren is natuurlijk ook mogelijk... Hou wel het weer in de gaten: bij heftige regenval kan het water van de Valentinsbach plotseling stijgen! Ontsnappingsmogelijkheden zijn er alleen in het eerste gedeelte.
 
tocht
Omdat de tocht ook als klettersteig te doen is, kun je alle watervallen omzeilen via de staalkabels. Maar ja, dan hoef je hier niet met je canyoninguitrusting naar toe te komen... De tocht start vrijwel met een met een sprong van 4m en via wat glijbaantjes kom je bij de eerste echte waterval. De hele kloof is voorzien van gele bordjes met daarop de namen van de betreffende passages, en deze passage wordt de 'zesde waterval' genoemd. Natuurlijk is dat vanaf de andere kant geteld...

En zo gaat het verder: veel lopen, korte abseil, glijden en springen, enz. De ene waterval na de andere biedt zich aan en na een poosje sta je op het punt waar rechts de Steinerne Rinne in de Valentinsbach uitkomt. Die staat een groot gedeelte van het jaar droog, maar de goot waar het water normaal doorheen stroomt is duidelijk te herkennen. Er wachten je nog de laatste waterval en de drie 'Finsternis'-passages. Daar is de kloof zo smal en hoog, dat het zonlicht amper op de bodem komt. Het is er echt schemerig...

Na de laatste (of eigenlijk de eerste) Finsternis wordt de kloof weer breder en dat betekent het einde van de tocht. Een kleine 100m verderop verlaat je het water aan de linkerkant (bij een paar grote rotsblokken) en volgt het pad naar de uitgang van de kloof. Het Felsentor betekent het einde van de kloof, en een kleine 10 minuten later sta je weer bij de auto.
 
opmerkingen
De ankers in de kloof zijn niet van goede kwaliteit. Hier en daar zijn spits gebruikt, op andere plaatsen gebruik je de ankers van de klettersteig om je touw vast te maken. Bij de laatste waterval heeft men gecementeerde haken geplaatst.