home || links
 

 

Predelica
canyoning

25 foto's bij deze tocht
video bij deze tocht
video van 21-05-2016

© www.nutons.nl
YouTube video (Tomi)

land tijdsduur moeilijkheisgraad
Slovenië 2 - 5 uur 2 (uit 5)
streek / regio lengte aanloop
Julische Alpen / Predilpas 2500m 15 min
gemeente / dorp hoogteverschil retour
Log Pod Mangartom 150 / 400m 35 min / 2 min
parkeren hoogste waterval / afdaling materiaal
onderaan de weg naar de Mangart 32 / 43m 2*35m + noodtouw

topo: Canyons Slovènes, F. Jourdan en J.F. Fiorina (2002)
 
wegwijzer
Voor je de Predilica gaat doen, moet je kiezen of je alleen het bovenste deel van de canyon doet, of helemaal. Wanneer je alleen het bovendeel doet, heb je maar een auto nodig, anders 2.

Vanuit Bovec rij door het Koritnica-dal richting Predil-pas (vanuit Italië de Passo di Predil). Een auto laat je in de buurt van de brug in Log Pod Mangartom staan (als je de hele tocht wilt maken), met de andere rij je door naar boven. Doe je de tocht tot het punt waar de Mangartski Potok en de Predilica samenkomen, laat je evt. de eerste wagen achter op een klein parkeerplaatsje, links van de weg, na het dorpje Strmec. Bij dit parkeerplaatsje start een wandelroute, die meteen de helling afloopt. Hier kom je straks uit.

Om bij de ingang van de canyon te komen loop je wat verder bergop via de asfaltweg, steek je nieuwe brug over (2009), en zoekt net ná de brug een wandelroute, aan de linkerkant van de weg, die in het bos afdaalt. Je volgt dit pad over twee andere (meestal droge) beekbeddingen, tot je bij de Predilica uitkomt. Spulletjes aantrekken beginnen!

 
tocht
Het eerste stuk wordt gekenmerkt door kleine bassins met toboggans. Soms kun je ze springen, soms is er te weinig water. De meeste glijbaantjes kun je links of rechts afklimmen. Er volgen drie watervallen van zo'n 15 meter, die met behulp van het touw worden afgedaald. De rots is uitgesleten door het water en zitten vaak onder de algen. Het kan dus glad zijn! Dan sta je voor een 20m waterval: het water heeft hier een mooie goot uitgewassen, die na een meter of 8 een bocht naar rechts maakt. Het water spuit in een sierlijke boog van de wand weg. Je daalt een paar meter af, tot je via een richel uit het water kunt stappen en naast de waterval kunt abseilen. Let hier goed op touwwrijving en de spuit!

De volgende hindernis is een prachtige, 32m hoge waterval, die je vooraan (droog) of achteraan (ietwat vochtig in het onderste deel) kunt afdalen. Vanaf deze waterval heb je een mooi uitzicht over het dal van de Predelica, en in de verte zie je Strmec tegen de berg liggen. Eenmaal beneden sta je op het punt waar de Predelica en de Mangartski Potok samenkomen. Het eerste gedeelte van de tocht heb je nu gehad. Aan de overkant van de rivier kun je langs de steile helling omhoog lopen, tot je op het wandelpad uitkomt dat bij het kleine parkeerplaatsje uitkomt. Heb je daar geen wagen staan, sla je linksaf en loopt terug je auto. De tocht tot hier duurt ongeveer 2 uur en je loopt eventueel een 35 minterug van het water naar de auto.

Een andere mogelijkheid is het water volgen tot je in Log Pod uitkomt. Je loopt dan zo'n 500 meter door de brede rivierbedding, tot je weer bij de eerste waterval uitkomt. Nu is er geen mogelijkheid meer om de tocht vroegtijdig af te breken: je móet door tot in Log Pod Mangartom. Je daalt een aantal watervallen af, soms mag je een keer springen en soms een beetje glijden. De kloof is nu eens smal, dan weer wat breder. Maar altijd even mooi. Een van de mooiste passages is misschien wel ee 25 meter lange glijbaan (afdalen mét touw!), waar je onder een steen door moet kruipen, en daarbij vol in het water gaat. Hierna volgt nog een kleine abseil en dan een dubbele afdaling. Dit is tevens de hoogste waterval in het tweede deel. Nu volgt een wandeling van bijna een kilometer, tot je onder de brug in Log Pod Mangartom uitkomt. Als je niet de vijf kilometers naar boven wilt sjouwen, is een tweede auto aan het eind van de canyon een must!!
 
opmerkingen
De Predelica is een zeer actief systeem, waarin vele zijstroompjes uitkomen. Bij regen kan het water plotseling stijgen. Let op de weersvooruitzichten!!

Na hevige regenval in november 2000 heeft er in dit gebied een flinke aardverschuiving plaatsgevonden. Enorme massa's steen en zand zijn daarbij via de Mangartski Potok tot voorbij Log Pod Mangartom door deze canyon geschoven. Vandaar dat het tweede gedeelte van de tocht wat aan schoonheid heeft ingeboet. Maar het is zeker de moeite waard om ook dit gedeelte te doen. De sporen van de ramp zijn overal goed zichtbaar. Er was een brug, net onder de tolweg naar de Mangart, die is weggespoeld, net als de brug in Log Pod Mangartom. Een tijdlang moest je over geïmproviseerde, stalen bruggen rijden om ergens te komen. Tegenwoordig is zowel de brug in Log (2006) als de brug onder de tolweg (2009) opnieuw gebouwd. En nu maar hopen dat het niet nóg een keer gebeurt. Op Google Earth kun je zien wat voor sporen dit natuurgeweld heeft achtergelaten.

Het gerucht gaat dat alle canyons in het gebied van het Triglav Nationaal Park vanaf 2012 niet langer toegankelijk zijn. De Groenen van Slovenië hebben het argument geopperd dat wij het milieu te zwaar belasten... We houden je op de hoogte!