home || links
 

 

Sušec

canyoning

© www.nutons.nl
10 foto's bij deze tocht
geen video
bij deze tocht

land tijdsduur moeilijkheisgraad
Slovenië 2 - 2,5 uur 2 (uit 5)
streek / regio lengte aanloop
Julische Alpen / Soča-dal 850m 35 min
gemeente / dorp hoogteverschil retour
Bovec / Žaga 150m geen
parkeren hoogste waterval / afdaling materiaal
voor de canyon 23m 2 x 25m + noodtouw

topo: Canyons Slovènes, F. Jourdan en J.F. Fiorina (2002) of Schluchten / Canyon, Ingo Neumann (isbn 3-901533-11-7, 2004) of Canyons Slovènes, F. Jourdan en J.F. Fiorina (isbn: 2-95-20630-0-1, 2002)
 
wegwijzer
Verlaat Bovec in zuidelijke richting en volg de weg naar Kobarid en Tolmin. Al snel rij je langs de Slap Boka, een grote waterval die uit de hoge rotswand spuit, rechts van de weg. Een stukje verder kom je door het dorpje Žaga. Als je zo'n 1,5 km voorbij dit dorp bent, ligt links van de weg een grote parkeerplaats. Hier tegenover ligt een smalle, onverharde weg, die bij de canyon uitkomt. Daar is nog een parkeerplaats.
 
tocht
Voor je omhoog gaat, moet je dus even betalen. Het is niet anders, maar als troost: de ankers en de kloof worden onderhouden met het geld dat jij betaalt. Achter het hutje leidt een steil pad omhoog en je uiteindelijk bij de instap brengt. Je komt over een bruggetje over de kloof, op een splitsing waar je rechts aanhoudt (richting Srpenica) en als het pad vlakker wordt en je over boomwortels loopt, hou je links aan en daalt af naar de instap van de kloof.

De canyon zelf begint met een paar kleine bassins waar je van de ene in de andere glijdt of springt. Na een poosje kom je bij de eerste abseil aan: een 23m hoge waterval. Vervolgens twee kleine abseils van een meter of zes en vervolgens dient de volgende stap zich aan: een 15m hoge klip. Vervolgens nog een paar kleinere watervallen en uiteindelijk sta je voor je de laatste: met de parkeerplaats in zicht zit je bovenaan een steile waterval, die je kunt afglijden. Nog twee kleine sprongen en je bent klaar. Als je vroeg genoeg vertrokken bent, kun je de tocht nog eens maken: je hebt tenslotte een dagkaart gekocht!!

De beide topogidsen verschillen behoorlijk voor wat betreft het aantal watervallen en de hoogte daarvan: 6 abseils bij Neumann, waarvan de hoogste 25m is, slechts 3 in de gids van Jourdan en Fiorina, de hoogste meet 18m. Neumann is wat nauwkeuriger...
 
opmerkingen
Met verschillende toboggans, hier en daar een keer springen en een paar abseils is de Sušec echt een kloof om kennis te maken canyoning. Er zijn regelmatig buitensportbedrijfjes uit Bovec met klanten onderweg, wat voor opstoppingen kan zorgen. De grote watervallen kun je allemaal omzeilen door mini-via ferrata's. Dat doen de meeste bedrijfjes om tijd te besparen. Voor deze kloof moet entree betaald worden: in 2009 betaalden we 4,80 euri per persoon.