onze kanalen:

onze favoriete
merken:
Grotte de la Baume

wegwijzer:
Er zijn twee manieren om bij de ingang van de grot te komen: in het eerste geval parkeer je je auto bij camping ‘la Baume’ in Sancey-le-Long, vanwaar je langs het beekje tot aan de ingang van de grot loopt. Een wat langere, maar leuke wandeling.

De tweede (beste) mogelijkheid is de D464 van Sancey-le-Long richting Provenchère volgen en na het laatste huis van Sancey (daar waar de vangrail ophoudt) rechtsaf slaan. Je volgt een breed bospad (VTT-route) tot je niet verder kunt en parkeert daar. Je loopt nu een stuk korter naar de grot.

De drie ingangen van de Grotte de la Baume liggen in een hoge rotswand, daar waar het Ruisseau de la Baume richting camping begint.

beschrijving:
De grot is al sinds jaar en dag bekend bij de lokale bevolking en is steeds opnieuw door mensen gebruikt. De oudste resten die hier gevonden zijn dateren van zo’n 3.000 jaar geleden, uit de IJzertijd. Maar ook in tijden van oorlogen en vervolgingen sinds die tijd is de grot steeds opnieuw gebruikt als schuilplaats tegen onheil.

Een imposante rotswand met een hoogte van bijna 50m zit vol gaten en ingangen, waarvan er één duidelijk de sporen draagt van een vroege commerciële exploitatie. Het portaal meet 15x5m en uit deze ingang stroomt water, ten tijde van hoog water. Een hoog couloir, met daarin een R7 (vaste ladder) en een R7,5 (vast touw) komt uit bij een galerij van 3x2m, op slechts enkele tientallen meters achter de ingang en op een hoogte van +16m. Je komt vervolgens op een kruising uit met verschillende mogelijkheden. Naar het westen (rechtsaf) start het Boyau Merdique, dat 120m lang is en eindigt bij een P2 in een nauwe leemgang. Ook rechts ligt het Colimaçon, een galerij die je na 30m terug naar de actieve waterloop brengt.

Volg je echter de hoofdgalerij vanaf het kruispunt, dan kom je na 60m bij een put uit. Deze P6,5 leidt naar een semi-actieve galerij waar duidelijke sporen van erosie te zien zijn. De galerij is 500m lang en onderweg kom je twee putten van 5,5m tegen, die de eentonigheid van dit stuk onderbreken. De collecteur (2x2m) komt vervolgens uit bij een volgende put (P8), die op +20m ligt, ten opzichte van de ingang. Deze put eindigde vroeger als een sifon, maar dankzij werkzaamheden in 1972 (SCAV) kan deze hindernis tegenwoordig zonder problemen genomen worden. De grot gaat vervolgens nog eens 170m verder, tot aan een tweede sifon, die, ondanks verwoede pogingen van de SCAV en de SHAG niet te passeren is.

Het water dat aan de basis van de P8 verdwijnt komt in de blokkenhelling onder de ingang van de grot aan de oppervlakte. Gezien het debiet van de resurgence en het riviertje, is het waarschijnlijk dat exploratie nieuwe gangen zal opleveren.

opmerkingen:
De Grotte de la Baume is een actieve grot, met veel water en veel modder. Hier en daar moet je door het koude water, een neopreen (of iets dergelijks) is aan te raden.

Naar verluidt moet men tegenwoordig toestemming vragen bij de gemeente om de grot te mogen bezoeken (ISD 5, pag. 237).

materiaal:
Naast je srt-uitrusting kan een neopreen heel handig zijn in de natte delen van de grot.

obstakel touw ankers opmerkingen
P6 C12 2sp - mc - sp je landt in het water
P6 C10 an  
P8 ?? ??  
totalen 22m? 3 spitplaatjes, 3 karabiners

P = puits / put Cs = cascade / waterval sp = spit
R = ressaut C = touwlengte in meters dev = deviatie / omleider
E = escalade / klimmen AN = natuurlijk anker cp = 2 touwen verbinden
Ch = chéminee / schoorsteen bh = boorhaak  

 

 
 
land
Frankrijk
provincie / streek
Doubs
gemeente
Sancey-le-Long
parkeerplaats
in het bos
x = 320.555
y = 5239.766
z = 590 m
coördinaten
x = 320.568
y = 5239.418
z = 660 m
aanlooptijd
7 min
lengte
1455 m
max. hoogteverschil
+22 m
tijdsduur
4 uur
uitrusting
srt-kit, evt. neopreen
topo
ISD 1, pag. 219
moeilijkheidsgraad
1 - 2 - 3 - 4 - 5
watercontact
0 - 1 - 2 - 3 - 4
moeite waard?
1 - 2 - 3 - 4 - 5
fotogeniek?
1 - 2 - 3 - 4 - 5