onze kanalen:
YouTube
flickr
Cave-Dog
onze favoriete
merken:

Grotte de la Cheminée

wegwijzer:
Vanuit Villard de Lans neem je de D215c naar Bois Barbus, een klein gehucht ten westen van Villard. In Bois Barbus hou je op de splitsing rechts aan en volgt de D221 naar het uitzichtpunt Valchevrière en later naar het Plain d'Herbouilly. Na een poosje zie je rechts van de weg een groot, groen bord staan, waarop de topo en beschrijving van de Grotte de la Cheminée staan. Hier in de buurt parkeer je de auto en wandel je tevoet naar de ingang van de grot.

beschrijving:
De ingang van de grot is een flink gat in de grond, meteen gevolgd door een tweede ingang: de eerste kun je alleen met een touw afdalen, bij de tweede ingang wandel je de grot in. De Grotte de la Cheminée is eigenlijk een brede, dalende galerij, bezaaid met rotsblokken. Je kunt zonder enig materiaal tot op het laagste punt komen, waar zich een meertje bevindt (als je niet toevallig in een zeer droge periode komt). De weg terug is dezelfde als je gekomen bent.

Voor actieve speleologen is deze grot geen probleem: je wandelt naar beneden, kijkt wat rond en wandelt weer richting uitgang. Als je geen foto's maakt ben je in een half uurtje klaar en je hebt niet eens een overall of andere uitrusting nodig. Het gaat hier om andere zaken: foto's maken.

Het plafond van de galerij, het vlakke gedeelte bij het meertje en het meertje zelf zijn het doel van vandaag: je kunt er mooie foto's maken. Zorg wel voor voldoende licht, want de ruimte is zo groot dat een enkele lamp of een enkele flitser weinig nut heeft/hebben.

opmerkingen:
Het niveau van het water onderin de grot hangt sterk af van het jaargetijde en het weer. In het voorjaar, wanneer de sneeuw op het Plateau de Vercors smelt en na flinke periodes met regen stijgt het water aanzienlijk. In extreem droge periodes kan het zijn dat het meertje verdwijnt. In dat geval moet je vermijden op de fragiele bodem te lopen: grotparels en mini-gours zijn kapot voor je er erg in hebt.

Op de blokkenhelling is het oppassen geblazen: vooral bij vochig/nat weer kan het hier en daar zeer glibberig zijn. Voor speleologen zal dat weinig problemen opleveren, voor wandelaars wat meer.1

Mocht je in de buurt iets sportievers zoeken, kunnen we je het Scialet du Pot du Loup aanraden, een 94m diepe grot, die slechts een paar honderd meter verderop ligt. Een groter verschil bestaat haast niet: Cheminée is 89 m diep, de Pot du Loup 94, maar waar je in de Cheminée naar het laagste punt wandelt, wordt in de Pot du Loup bijna elke verticale meter met touw overwonnen.

materiaal:
Een camera en veel licht zijn je belangrijkste uitrustingsstukken voor deze tocht.

land
Frankrijk
provincie / streek
Vercors
gemeente
St.-Martin-en-Vercors
parkeerplaats
langs de weg
x = 694.842
y = 4989.528
z = 1345 m
ingang
x = 694.667
y = 4989.596
z = 1358 m
aanlooptijd
< 5 min
lengte
120 m
max. hoogteverschil
-89 m
tijdsduur
0,5 uur
uitrusting
nvt
topo
op het bord aan de weg
moeilijkheidsgraad
1 - 2 - 3 - 4 - 5
watercontact
0 - 1 - 2 - 3 - 4
moeite waard?
1 - 2 - 3 - 4 - 5
fotogeniek?
1 - 2 - 3 - 4 - 5