home || links
 

 

Grotte de Malatière © www.nutons.nl

speleologie

foto's van 06-2009
foto's van 03-05-2015
video van 03-05-2015
video van 18-08-2019


land tijdsduur moeilijkheidsgraad
Frankrijk 5 uur 2 (uit 5)
streek / regio coördinaten soort route
Doubs x = 310.467 / y = 5261.160 / z = 385m heen en terug
gemeente / dorp lengte benodigde uitrusting
Bournois 5.232m srt-kit
parkeren maximaal hoogteverschil x
bij de grot -51m  

wegwijzer
Vanuit Bournois rijd je via de D117 naar Soye. Je komt nu vanzelf een afslag tegen met het bord dat naar de Grotte de la Baume wijst. Dit is een halfverharde weg tot aan een parkeerplaats. De ingang van de grot bevindt zich in een kleine bosje, rechts van het parkeerveld. Als je links het bos in loopt vind je de Grotte de la Doline, die ook op de topo staat.
 
tocht
De ingangsput (P7) ligt in een klein bosje in het weiland. Er is een tweede ingangsput (P10), zo’n 30m verderop, maar die is afgesloten. Beide putten komen uit in het plafond van een grote fossiele galerij. Eenmaal op de bodem volg je de galerij naar het zuiden, de wanden zijn met doffe afzettingen bezet. Je houdt zoveel mogelijk de linkerwand aan. Twee kleine ressauts (2 en 3m) zijn voorzien van touwen en gecementeerde staven, om de passage over gladde couloirs te vergemakkelijken. Na de eerste van deze twee ressauts steek je de galerij over naar de rechterwand, waar je langs een main-courante verder gaat. Vervolgens weer terug naar de linkerwand.

Als je weer links loopt kun je onder in de wand via een geruimde étroiture verder. Deze bevindt zich onder de klim naar de Cathedrale (120m van de ingang), aan de voet van een wand vol afzettingen. Je zit in de goede passage als je meteen op een ‘stoppelveld’ van kleine afgebroken stalagmieten uitkomt. Van hier moet je je weg vervolgen door een lage galerij die na 40m uitmondt in de Salle du Pillier (-33m). Deze zaal (met twee zuilen en een fantastische echo) steek je recht over en gaat achter een soort van stenen gordijn weer verder. Je komt opnieuw uit in een kruipgang. Deze leidt naar een klein zaaltje waar je rechtsaf gaat. Je ziet een putje voor je, met links daarvan een étroiture. Die étroiture komt uit op een galerij die leidt naar de vire in de rechterwand. Voor de veiligheid kun je hier een touw uithangen (C25). Net na de vire volgt een volgende etroiture. Dan kom op een kruising in een flinke galerij, die de Métro of Galerie Sud genoemd wordt.

De meest logische weg is de Métro, die je ongeveer 600m kunt volgen, een vrij gemakkelijke tocht in een zeer ruime gang met mooie afzettingen. Er zijn een paar ressauts te klimmen, maar dat mag geen naam hebben. Aan het eind (gastenboek aanwezig) zat vroeger een leemverstopping, op 1.000m van de ingang. Deze leemtrechter is intussen geruimd en maakt het mogelijk veel verder te gaan dan de oorspronkelijke 3.090m die de grot tot 1993 kende. De nieuwe galerijen, het "Nouveau Bournois", orienteren zich naar het zuidwesten en bestaan uit mooie, lange zalen met veel afzettingen. Tussendoor is veel werk verzet (graafprojecten) om de nieuwe réseau's met elkaar te verbinden. De verbindingen bestaan vaak uit lage, enge en/of natte passages, die bij hoogwater kunnen onderlopen. Het kost dus wat moeite om in de verste uithoeken van de Malatière te komen.

Op het punt waar de Métro begint, kun je via een P7 in een modderige galerij uitkomen, waar een beekje stroomt. Een sifon vormt het eind van deze gang, 600m achter de ingang.
 
opmerkingen
Neopreen aan te raden wanneer je de rivier wilt volgen. Met uitzondering van de ingangsputten zijn alle andere hindernissen tegenwoordig (1998) voorzien van vaste touwen. Voor de tocht tot aan het eind van de Metro heb je ongeveer 5 uur nodig, als je niet teveel naar de weg hoeft te zoeken.

Na herhaalde klachten van de gemeente Bournois, bewoners van het dorp, de grondbezitters, enz. heeft men gedreigd de grot voorgoed te sluiten. Intensieve onderhandelingen van de CDS 25 (het overkoepelende commitee van speleoclubs in de Doubs) hebben ertoe geleid dat dit niet gebeurde. Neem daarom de spelregels in acht (die eigenlijk overal gelden) en zorg dat we nog lang van deze prachtige klassieker kunnen genieten:

  • de tweede ingang is gesloten ten faveure van de vleermuizen, kom daar dus niet
  • kamperen (in wat voor vorm dan ook) is ten strengste verboden
  • het maken van (kamp)vuur is verboden
  • afval dumpen of achterlaten is verboden
  • respecteer de draadversperringen en gebruik het bestaande paadje naar de grot
  • parkeer alleen op de daartoe bestemde plaatsen. Mochten die vol zijn, parkeer ergens anders of kom een ander keer terug.

Voor meer informatie zie ook:

  • Speleologie en Franche-Comte (Jean-Claude Frachon, pag. 47)
  • Inventaire Speleologique du Doubs, tome 1, (pag. 156)
  • Inventaire Speleologique du Doubs, tome 5, (pag. 268)
  • Spéléo-Nederland, Pierk 92-4, pagina 12.
materiaal
Alleen al om in de grot te komen moet je langs een touw afdalen. Dan heb je alleen de vire en de P7 naar de rivier waar je touwtechnieken tegenkomt, verder heb je niets aan technisch materiaal nodig.

obstakel koord ankers opmerkingen
P7 C10 AN ingangsput
vire C25 AN - sp - sp - sp main-courante
R4 C5 AN in de Métro, facultatief
P7 C10 2sp toegang tot de rivier
totalen 55m 2 bandschlinges, 7 karabiners, evt koordbeschermer in de ingang