speleologie
(berg)wandelen
canyoning
klettersteigen
(sport)klimmen
sneeuwschoenen

toerisme
 
onze sponsor

Karstwandeling Fernetti

wegwijzer
Vanaf Fernetti zoek je de weg die langs het vrachtknooppunt voor vrachtwagens en treinen voert in de richting van Monrupino. Je komt langs een camping en kort daarna parkeer je je auto aan de linkerkant van de weg op een kleine, onverharde parkeerplaats.

routebeschrijving
Vanaf de parkeerplaats vertrek je via een smal en onverhard pad richting het noordwesten. Al na een paar minuten buig je linksaf, op een nog smaller en onduidelijk paadje, dat je vanzelf bij de Dolina dei Druidi brengt. Volgens overleveringen hebben mensen lang gezocht naar de oorspronkelijke bedoeling van de ruïnes in deze doline: zouden ze echt door druïden uit de oudheid zijn gebouwd? Zijn er duivelsrituelen gehouden? Stammen ze uit de tijd dat de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog dit gebied bezetten? Het is allemaal veel eenvoudiger: een rijke koopman heeft het stukje land gekocht en heeft in zijn vrije tijd hutjes e.d. gebouwd, net ná de oorlog. Het pronkstuk is wel de oude ingang van de doline, waar de koopman enorme steenbogen bouwde. Op de route die wij lopen, zien we de bogen pas wanneer we de doline verlaten. Na de bogen loop je naar het zuid-westen tot je op een onverhard pad komt, dat je naar rechts volgt.

Op een grote splitsing aangekomen, ga je rechtsaf, op een volgende grote splitsing sla je nog een rechtsaf, waar je, na een goede 100m bij een grotje (links van het pad) uitkomt: de Caverna degli Sterpi. Bij de meeste grotten vind je ergens een klein, rond aluminium schildje, gemonteerd op een rood stukje zeil. Op dit schildje staat het katasternummer van de grot, in dit geval 480. Je kunt in de doline afdalen en een stuk van de grot bekijken. De wand is versierd met druipstenen.

Je keert terug naar de laatste splitsing en gaat nu rechtdoor. Na een goede 50m zie je links van een een smal en onduidelijk paadje, dat precies tussen twee dolines loopt. Je slaat linksaf en al snel kun je links in de doline afdalen. Nu sta je bij de Grotta del Frassino (kat.nr.: 500). Ook deze grot kun je bezoeken, al zijn er minder druipstenen dan in het eerste grotje. Als je goed kijkt, zie je in het ingangsportaal haken en expresssets in de muur hangen: hier wordt regelmatig geklommen! Als je het grotje voldoende bekeken hebt, klim je weer uit de doline, naar het paadje.

Aan de andere kant van het paadje, daal je af in een grote, ondiepe doline. Hier moet je wat over stenen en bomen turnen, er is geen pad! In de bodem van de doline, rechts van je, vindt je de volgende grot, de Grotta delle Tre Quercie (kat.nr.: 481). Deze grot is niet meer dan een groot ingangsportaal, waar men in de uiterste uithoek gegraven heeft, in de hoop nieuwe galerijen te ontdekken. Zo te zien heeft men de werkzaamheden opgegeven zonder werkelijk resultaat te boeken. Terug naar boven en het terug naar het oorspronkelijke pad, waar je linksaf slaat.

Bij de eerstvolgdende mogelijkheid (breed pad) sla je linksaf en slingert door het bos en langs stenen muurtjes. Op de volgende splitsing hou je links aan en meteen daarna sla je rechtsaf. Je loopt nu richting het zuid-westen en even verder onder een paar hoogspanningsleidingen door. Het pad buigt naar rechts en even later sla je linksaf. Als het goed is loop je nu op een pad dat direkt bij het spoor uitkomt. Bij het spoor ga je rechtsaf en volgt het spoor ruim 100m. Rechts van je ligt een wild grasland met een kenmerkend groepje bomen erop. Net na deze bomen verlaat je even het pad naar rechts, stapt over een stenen muurtje en zo kom je bij de Caverna ad Est del Casello diroccato di Fernetti (kat.nr. 1933). Net als alle grotten tot nu toe, ligt ook deze in een doline. De grot is duidelijk herkenbaar aan drie ingangen: de hoofdingang is relatief laag en brengt je meteen in de grote zaal. Vandaar zie je boven je de andere twee ingangen.

Terug bij het spoor volg je het pad verder, waarbij je op de volgende splitsing links aanhoudt. Je komt op een viersprong uit, waar je rechtsaf slaat en vanaf hier een gemarkeerd pad volgt: de rood-witte markeringen duiden de wandelroute 43 aan. Het pad is smal en slingert door het bos richting het noord-oosten. Na een poosje kom je bij een kale rotsvlakte (onder speleologen en geologen wordt dit een lapiaz-veld genoemd) waar je de verwering van de rotsen heel goed kunt zien. Lapiaz valt onder het fenomeen "oppervlaktekarst": het verloopt volgens dezelfde principes als het ontstaan van grotten. In het noord-oostenlijke deel van die lapiazveld zoek je naar de ingang van het Abisso Mauro Colognatti (kat.nr.: 746). Pas goed op: dit is een ingangsput, je kunt hier niet afdalen! Wel erin vallen...

Terug naar het pad en verder volgen tot je op een splitsing komt, waar je het brede pad naar links volgt. Al snel kom je op een volgende splitsing, waar je rechtsaf slaat. Na iets meer dan 200m ligt links van de onverharde weg een doline, met daarin de Caverna dei Ciclami (kat.nr.: 501). Als je nog geen genoeg hebt van grotjes bekijken, absoluut even afdalen en de grot verkennen. Als je goed zoekt, vindt je in het plafond een smalle schacht, die weer naar de oppervlakte leidt!

Volg je het pad verder, dan kom je uit bij een asfaltweg, die je oversteekt. Hier stap je binnen in het Natuurgebied Monte Orsario, zoals je op een groot bord kunt lezen. Volg het pad een stukje tot je aan je rechterhand een tweede lapiaz-veld ziet, al is het een stuk kleiner dan het eerste. Om op de Monte Orsario (de "Berenberg") te komen, volg je de bordjes en de markeringen. Via een grote boog kom je uiteindelijk op de Monte Orsario uit, waar je je precies op de grens van Italië en Slovenië bevindt. Deze berg heet in Slovenië "Medvedjak", en "medved" betekent ook "beer". Hoewel wij hier al een paar keer waren, van beren geen spoor... Onder de top vind je een aantal ruïnes, die aan de Tweede Wereldoorlog en aan de Koude Oorlog herinneren. Vanaf het uitzichttorentje kijk je uit over de Adriatische Zee.

Nadat je van het uitzicht genoten hebt, volg je het pad een stukje terug, tot je linksaf kunt. Dit pad voert onder de top richting het zuid-oosten en terug richting auto. Je houdt op de eerste splitsing rechts aan, op de tweede sla je links af. Na een poosje wandelen zie je aan je rechterhand een flinke doline, waarin zich de Grotta Sottomonte (kat.nr.: 412)ligt. Je loopt de doline voorbij en slaat meteen daarna rechtsaf om via een smal paadje in de doline en de grot te komen. Als je in de namiddag in deze grot bent, schijnt de zon tot achterin de ingangszaal (mits ze hoog genoeg staat).

Nu volg je het pad een paar honderd meter verder, tot je op een asfaltweg uitkomt, om vervolgens linksaf te slaan. Volg de weg tot aan de parkeerplaats waar de auto staat.

materiaal
Voor deze tocht is het voldoende om een lunchpakketje en wat te drinken mee te nemen. Ga je daadwerkelijk de grotten in, zorg dan voor een goede (hoofdband)lamp met verse batterijen. Technische problemen zijn er eigenlijk niet.

opmerkingen
De orientatie is niet altijd even gemakkelijk: je wandelt soms op nauwelijks herkenbare paadjes, een gps met de gpx-track kan handig zijn voor mensen die moeite hebben met kaartlezen. De paadjes zijn vaak overgroeid met braam- en andere prikstruiken. Een korte broek is daarom af te raden!

Wanneer je de grotten ingaat, zorg dan dat je voorzichtig bent: bij het afdalen in dolines en in grotten kan de grond glad zijn, vooral als het in de dagen voor je bezoek geregend heeft. Tweede punt is het grottenmilieu: het kan zijn dat er in de grotten vleermuizen slapen, stoor ze niet. Minstens zo belangrijk zijn de afzettingen (of druipstenen): die horen in de grot, aan het plafond, de muur of op de grond. Breek niets af om mee naar huis te nemen. Thuis worden ze snel dof en brokkelen af en mensen na jou willen ze ook zien.
honden meenemen?
land
Italië
streek
Triëster Karst
gemeente/dorp
Fernetti
afstand
10,0 km
tijdsduur
4 - 5 uur
vertrekpunt
kleine parkeersplaats langs de weg naar Monrupino
x = 408.797
y = 5061.628
z = 310m
hoogste punt
Monte Orsario (460m)
hoogtemeters
110m
soort route
rondwandeling
moeilijkheidsgraad
1 - 2 - 3 - 4 - 5
moeite waard?
1 - 2 - 3 - 4 - 5
fotogeniek?
1 - 2 - 3 - 4 - 5
benodigde uitrusting
(hoofdband)lamp
gpx-track
hutten onderweg
geen