onze kanalen:
YouTube
flickr
onze favoriete
merken:

Nanos - Pleša

wegwijzer:
Vanaf de snelweg A1 (Ljubljana - Koper) neem je de afslag Razdrto, direkt aan de voet van de Nanos. Onderaan de afslag volg je de provinciale weg naar Razdrto, kort daarna sla je rechtsaf naar het dorp zelf. In het dorpje aangekomen sla je, op een klein driehoekig verkeerspleintje, nogmaals rechtsaf en volgt het bordje naar de parkeerplaatsen onder de Nanos. De weg maakt een bocht naar links en meteen zie je een parkeerplaats aan je linkerhand. Iets verderop ligt een tweede parkeerplaats, aan de rechterkant van de weg. Aan de andere kant van de snelweg ligt een derde, wat kleinere parkeerplaats. Ruimte genoeg dus om je auto te parkeren.

beschrijving:
Aan de noordkant van de brug over de snelweg bevindt zich een bron en een groot bord met wandelroutes e.d. in de omgeving. Ook staan hier wegwijzers en is er een klein bordje dat je vertelt of de hut op de top (Vojkova Koča) open is of niet. Sla je links af en volgt het brede pad een kleine 100m. Dan sla je rechtsaf en via een paar treden begin je aan de beklimming van de Nanos. Je wandeld via een breed pad omhoog en komt al snel op een splitsing, waar je rechts aan houdt (volg de bordjes naar Vojkova Koča via Strma Pot, de hut onder de top van de Pleša).

Het pad stijgt matig steil en verloopt aanvankelijk door het bos. Zo nu en dan stuit je op kleine rotspartijen, waar je de rode markeringen volgt. Na een poosje volgen er een paar klauterpassages over kale rotsen, waar staalkabels of kettingen hangen om je aan vast te houden. Een klettersteigset meenemen is voor een beetje ervaren bergwandelaar niet nodig.

Vrij plotseling veranderd het terrein: je verlaat het bos en bevindt je op de open weiden, net onder de top van de berg. De weg naar de top wijst zich min of meer vanzelf. Je komt uit op het hoogste punt, de Pleša, de meest oostenlijke top van de Nanos. De hut ligt rechts onder het zendercomplex. Loop je aan de zuidkant de antennes voorbij, kom je op een naamloos topje, vanwaar je uitzicht heb op de omgeving: in het zuiden kijk je tot op de Middellandse Zee en de Golf van Triëst, naar het westen zie je in de verte de bergen van Belluno, in het noordwesten liggen de toppen van de Julische Alpen.

Na een welverdiende pauze volg je een paadje dat over de wanden van het plateau naar het noordwesten verloopt, maar op het moment dat je op een breed pad uitkomt, sla je rechtsaf en volgt een smal, onduidelijk paadje naar de top van de Grmada (pod Nanosom) waar je het "Gipfelbuch" en een stempel vindt.

Aan de andere kant van de top daal je via eenzelfde, onduidelijk paadje weer af, kruist een breed pad en daalt verder af naar een kruising van wandelpaden, een kleine 200m vanaf het kerkje van St. Hieronim. Vanaf de kruising wandel je comfortabel naar dit eenzame kerkje om een paar foto's te maken en even te genieten van de zon. Daarna ga je terug naar de kruising.

Nu kies je het pad dat terug naar Razdrto loopt: in het begin verloopt het pad over rotsachtige passages, voordat je weer het bos inloopt. Hier en daar wordt het iets steiler, maar oncomfortabel wordt het zelden. Wanneer je het bos weer verlaat hou je links aan op een splitsing en even later sta je op dezelfde splitsing waar je eerder afsloeg om naar de top te wandelen. Hou rechts aan en je daalt vrij snel af naar het brede pad, dat parallel aan de snelweg loopt. Sla linksaf en bij het viaduct over de snelweg sla je rechtsaf.

opmerkingen:
De hele bergrug, die van oost naar west verloopt, heet Nanos, de meest oostenlijke top heet Pleša (1245m). De berg is van alle kanten duidelijk te herkennen aan de grote antennes die de top "sieren" en is een geliefd doel voor wandelaars.

materiaal:
Voor deze tocht zijn wandelstokken aan te raden, bij de klauterpassages in het eerste deel hang je die echter op je rugzak. Een klettersteigset is niet noodzakelijk voor ervaren bergwandelaars, voor mensen die zich niet heel zeker voelen misschien een geruststelling.

Vanwege de steilere klauterpassages, waar je vaak hoog moet opstappen, is deze tocht niet geschikt om onervaren kinderen of honden mee te nemen. Je kunt dan beter op de eerste splitsing in het bos links aan houden, via het kerkje omhoog lopen en dezelfde weg weer terug nemen.

De hut in de buurt van de top is niet altijd open, kijk dus beneden, in de buurt van de snelweg, hoe of je er wel of niet in kunt.


 
 
honden meenemen?
 
land
Slovenië
provincie / streek
Nanos & Rebrnice
gemeente
Razdrto
parkeerplaats
boven de snelweg
x = 427.032
y = 5067.709
z = 590 m
hoogste punt
Pleša, 1245 m
tot. hoogtemeters
655 m
tijd
5 uuruur
atstand
9 km
uitrusting
nvt
moeilijkheidsgraad
1 - 2 - 3 - 4 - 5
moeite waard?
1 - 2 - 3 - 4 - 5
fotogeniek?
1 - 2 - 3 - 4 - 5
hutten/restaurant?
Vojkova Koča
track download
Outdoor Active