home || contact || links

 

Srednja Ponca

bergwandelen

© www.nutons.nl
8 foto's bij deze tocht

land tijdsduur moeilijkheisgraad
Slovenië 7-7,5uur 3 (uit 5)
streek / regio afstand soort route

Julische Alpen

13,5km heen en terug
gemeente / dorp hoogste punt benodigde uitrusting
Rateče / Kranjska Gora Srednja Ponca (2.228m) water!!
parkeren aantal hoogtemeters hutten onderweg
bij de skischans (950m) 1.278m Dom v Tamarju (1.108m)

wegwijzer

Vanaf Villach rij je over de Wurzenpass naar Slovenië en eenmaal in het Sava-dal sla je rechtsaf. Na zo'n 3km (bij het dorpje Rateče) sla je linksaf. Je rijdt nu richting de skischans van Planica. Onderaan de schans zijn diverse parkeerplaatsen, waar je echter voor moet betalen. Kostte ons in 2007 twee euro.
 
de tocht

Vanaf de parkeerplaats loop je in zuidelijke richting, en al meteen moet je een keuze maken. Je eerste doel is de hut Dom v Tamarju, maar daarheen zijn twee mogelijkheden. Beide duren ongeveer even lang, de westelijke variant is echter mooier. Je volgt dan een bospad, in plaats van een onverharde weg. Wel even op de markeringen letten, maar zolang je het zuiden aanhoudt, kom je vanzelf bij de hut uit. De Dom v Tamarju is overigens de enige hut in deze tocht.

Na een klein uurtje sta je bij de hut en daarachter ligt een splitsing van wandelwegen. Je kunt vanaf hier alle kanten op, maar deze tocht gaat naar de Srednja Ponca, die je in 3,5 uur zou moeten kunnen bestijgen. Klopt heel aardig. Het pad buigt meteen naar het westen en via een open terrein kom je al snel in een droge rivierbedding. Was het pad tot hier redelijk vlak, nu begint het echte werk. Het steile pad brengt je bij een paar grotten en loopt dan door een bos. Op het smalle pad ligt veel dood blad en afgebroken takken, wat ervoor zorgt dat je goed op moet passen om niet uit te glijden. Hoewel zig-zaggen makkelijker zou zijn, loopt het pad vaak recht omhoog.

Vanaf 1700m zit je boven de boomgrens en loop je over almen en kale rotsen. Wandelstokken op de rugzak, want hier en daar moet er geklauterd worden. Langs een steil stuk is een korte staalkabel aangebracht, voor wat extra veiligheid. Na de kabel nog een paar honderd meter en je bevindt je op de top van de Srednja Ponca, op 2.228m. Het uitzicht is de beloning: naar het noorden de Karawanken en de Dobratsch, naar het zuiden de Mangart en de Jalovec, naar het oosten de Triglav, naar het westen de meren van Fusine. De afdaling verloopt over dezelfde route als je gekomen bent.

 
opmerkingen
De klim naar de Srednja Ponca is zeker inspannend te noemen, vooral vanwege het steile pad. Als je in het late voorjaar of de zomer gaat, neem dan voldoende water mee: onderweg is er maar een bron, net na de hut. En aangezien je in een zuid-oosthelling loopt, brandt de zon je de hele tijd in de nek.