onze kanalen:
YouTube
flickr
 
onze favoriete
merken:

Slavnik
(1028 m)


wegwijzer:
Vanaf de snelweg A1 neem je de afslag Kozina. Na het vroegere tolstation, ga je rechtdoor en zoekt de provinciale weg nr. 7 naar Hrpelje, Podgrad en Ilirska Bistrica. Dat betekent dat je een keer links en een keer rechtsaf moet slaan. Eenmaal op de 7 kom je een aantal dorpjes, waarvan Hrpelje het eerste is. Een paar kilometer na Materija sla je rechtsaf richting Skadanščina.

Dit smalle weggetje volg je tot je net voor het dorp, in een ruime bocht naar rechts, je auto kunt parkeren. Mocht deze parkeerplaats vol zijn, rij je het dorp in, volgt de weg omhoog, op een klein pleintje hou je links aan en je komt bij een basketbalpleintje uit. Hier kun je ook parkeren.

beschrijving:
Vanaf de eerste parkeerplaats volg je de weg wat omhoog, tot je op een splitsing komt waar je linksaf slaat, richting de Mala Vrata, de "kleine pas". Heb je bovenin het dorp geparkeerd, volg je een stukje dezelfde weg terug als je omhoog gereden bent, tot op dezelfde splitsing, waar je nu rechtsaf slaat. Je loopt een klein stukje over asfalt, alvorens het pad overgaat in een breed bospad.

De wandelroute naar de Mala Vrata is gemarkeerd met rood-witte markeringen en loopt geleidelijk omhoog. Aanvankelijk slingert het pad tussen wat weilanden door, al snel wandel je in het bos. Na een poosje wordt het pad smaller en stijgt wat steiler tegen de helling omhoog. De Mala Vrata is een kleine grenspas (grens met Kroatië), de naam van de pas is op een flink rotsblok gekalkt. Vanaf hier sla je rechtsaf naar de Slavnik.

Nog steeds stijgt het pad licht en volg je rood-witte markeringen richting de Slavnik. In het begin is het pad misschien niet heel duidelijk te vinden, maar met een beetje orienteringsvermogen en padvinderskwaliteiten mag het geen probleem zijn. Na een poosje verlaat je het bos en kom je op een grote alm, net onder te Slavnik, die aan je rechterhand ligt. De grote zendmast op de top en de hut net eronder zorgen dat je de top meteen herkent. Tijd om een pauze in te lassen.

Vanaf de Slavnik volg je een breed pad naar het noord-westen en daarop daal je ongeveer 50m af, tot je rechtsaf kunt. Het pad loopt langs een oude bouwval en net voorbij die oude hutje buigt het pad naar links (let op de markeringen!). Het pad daalt af en komt uit op een breed pad, waar je linksaf slaat. Op een grote splitsing sla je rechtsaf en daarna hou je nog eens rechts aan. Als het goed is kom je op een groot, open terrein met een oude boerderij en wat stallen.

Je wandelt onder de boerderij door en volgt het pad (nog steeds met markeringen) tot op een grote splitsing, waar je linksaf slaat. Vanaf nu vindt je weer wegwijzers richting Skadanščina: verdwalen is nu haast onmogelijk. Op een volgende splitsing sla je rechtsaf en al snel kom je op een asfaltweg die direct naar het dorp (en dus je auto) voert.

opmerkingen:
Gezien de milde winters in het zuiden van Slovenie, kun je deze wandeling ook in de winter maken. In de maanden juni/augustus is het misschien zelfs te warm om hier te wandelen, ondanks het feit dat je veel in het bos en op de noordhellingen van de berg loopt.

Voordat je gaat wandelen, altijd even het weerbericht controleren, want bij de zogenaamde "bora" (sterke noordoosten wind, waarbij de snelheden op kunnen lopen tot boven de 130 km/h) is het geen pretje in het open terrein te staan of te lopen! Zelfs bij het kleine broertje van de bora, de "borina" is het niet persé leuk om hier te lopen.

Als het weer een beetje meezit, heb je vanaf de top uitzicht op de Middellandse Zee, om precies te zijn de Golf van Trieste.

materiaal:
Voor deze tocht heb je niets bijzonders nodig, een paar stokken en wat eten en drinken voor onderweg.


honden meenemen?
 
land
Slovenië
provincie / streek
Matarsko Podolje
gemeente
Skadanščina
parkeerplaats 1
in de bocht
x = 422.873
y = 5044.174
z = 560m
parkeerplaats 2
basketbalveld
x = 422.611
y = 5044.437
z = 575m
hoogste punt
Slavnik
1028m
tot. hoogtemeters
465m
tijd
5uur
atstand
16km
uitrusting
nvt
moeilijkheidsgraad
1 - 2 - 3 - 4 - 5
moeite waard?
1 - 2 - 3 - 4 - 5
fotogeniek?
1 - 2 - 3 - 4 - 5
hutten/restaurant?
Tumova Koča na Slavniku (op de top)