home || contact || links

 

Hochstuhl

klettersteigen

© www.nutons.nl
13 foto's bij deze tocht

land tijdsduur moeilijkheisgraad
Oostenrijk 5,5 - 6 uur 1 (uit 5)
streek / regio afstand soort route
Kärnten / Karawanken   rondwandeling
gemeente / dorp hoogste punt benodigde uitrusting
Freistritz Hochtstuhl (2237m) klettersteigset
parkeren aantal hoogtemeters hutten onderweg
parkeerplaats Bärental (1150m) 987m Klagenfurter Hütte (1664m)

wegwijzer

Vanuit Freistritz volg je een smalle, geasfalteerde weg tot aan de Stou-Hütte. Vanaf deze hut volg je de onverharde weg vol kuilen, tot je op de parkeerplaats in de buurt van de Johannsenruhe uitkomt. Aan het begin van de parking zoek je links naar de gemarkeerde wandelroute, nummer 603.
 
de tocht

De 603 loopt door het bos richting zuiden en stijgt licht. Na een poos lopen kom je op een splitsing, aan de voet van een brede puinhelling. Hier volg je het pad dat rechts over deze helling loopt. Even later sta je voor de instap van de klettersteig.

De steig wordt nooit echt moeilijk, wat hem zo interessant maakt voor beginners en familietripjes. De meeste gevorderde 'verticalo's' zullen hier en daar hun karabiners niet eens inklikken. Het eerste deel loopt tussen rotstorentjes en kruipdennen door, later kom je op de graat naar de top uit. Vanaf die graat wordt het uitzicht steeds mooier. Aan de zuidkant van de berg kijk je op Sloveens grondgebied, naar het noorden Oostenrijks: De Hochstuhl is niet alleen de hoogste berg van de Karawanken, maar hier loopt tevens de grens...

Vanaf de top volg je het pad naar het oosten en buigt dan linksaf. Via een steile gruishelling kom je in een keteldal dat aan een maanlandschap doet denken: grote rotsblokken, kleine keien, weinig groen. Even goed opletten waar de markeringen lopen en dan via een klein pasje naar een volgend keteldal. Opnieuw compleet nieuw terrein: almen en bloemen in overvloed. Nog een pasje en dan begint de echte afdaling. Een volgen nog een paar rotsjes waar je overheen klimt en dan kom je bij de Klagenfurter Hütte. Tijd voor iets lekkers.

Na een versnapering simpelweg de weg terug naar de parkeerplaats volgen en de toer zit erop.

 
opmerkingen
De Hochstuhl Klettersteig is makkelijk, kent meer groen dan rots, maar interessant vanwege het uitzicht en terrein. De berg heet in Slovenië 'Stol'. Makkelijke tocht, voor (vrijwel) iedereen toegankelijk. Echt genieten.