home || contact || links

 

Kanzianiberg

klettersteigen

© www.nutons.nl
9 foto's bij deze tocht

land tijdsduur moeilijkheisgraad
Oostenrijk   maximaal 2 (uit 5)
streek / regio afstand soort route

Kärnten

  rondwandeling
gemeente / dorp hoogste punt benodigde uitrusting
Finkenstein   kletttersteigset
parkeren aantal hoogtemeters hutten onderweg
dichtbij de klimrotsen   geen

wegwijzer

Vanuit Villach (of de snelweg A2, Villach - Tarvisio) rij je richting Finkenstein. In het dorp sla je bij de Schlecker af, richting Burgruine Finkenstein en Kanzianiberg. Volg het weggetje en al snel zie je links van je een grote parkeerplaats, daar moet je zijn.
 
de tocht

Kanzianiberg is eigenlijk een sportklimgebied, maar op en rond de klimrotsen zijn een aantal klettersteigjes gebouwd. Soms lopen ze over de rotsen, soms erboven en soms in kloven en spleten in de wand. Er zijn er aardig wat en als je ze allemaal doet heb je zomaar een uurtje of drie nodig. Het zijn allemaal korte steigjes, maar voor beginners zeker een leuke start.

De makkelijkste routes vind je op de kleine rotsblokken onder de Grosse en de Kleine Prasvale, de meest kenmerkende routsen van het gebied. Hier en daar wat gladgeklommen door de vele schoolgroepjes die er klimmen, maar toch leuk.

In de Ostwand start je onderin, klimt via een paar verticale passages omhoog en komt dan bovenop de wand. Er volgt een stukje bos en dan daal je af, steekt een brede kloof over en loopt richting Kleine Prasvale. Daar gaat het via een smalle spleet tussen twee rotsen omhoog en zo kom je op de top uit. Hetzelfde geldt voor de route op de Grosse Prasvale: naar boven, van het uitzicht genieten en weer terug.

Zoals gezegd, technisch niet moeilijk, maar vooral leuk om te doen. Ook bij twijfelachtig weer: in het slechtste geval zit je in 10 minuten weer in de auto, in welke route je ook zit!

 
opmerkingen
Omdat Kanzianiberg het grootste klimgebied van Kärnten is, kan het er soms erg druk zijn. Ook vind je er vaak schoolgroepen die gaan klettersteigen, klimmen en/of abseilen.