home || contact || links
 


Allmaier-Toni-Weg
Weittalspitze

klettersteigen

© www.nutons.nl
13 foto's bij deze tocht

 

land parkeren afstand
Oostenrijk parkeerplaats Klammbrücke (1125m) 15km
streek / regio hoogste punt moeilijkheidsgraad

Ost Tirol

Weittalspitze (2544m) 2 - 3 (uit 5)
gemeente / dorp aantal hoogtemeters benodigde uitrusting
Lienz 1419m klettersteigset
soort route tijdsduur hutten onderweg
rondwandeling 6,5 - 7 uur Kerschbaumer Hütte (1889m)

 

wegwijzer

Vanuit Lienz volg je de Bundesstrasse richting Italië en net voorbij de Galitzenklamm linksaf en volgt de weg naar het 'Naturdenkmal Klammbrücke'. Eerst rijd je over een verharde weg, later (links aanhouden) over een onverharde weg. Na een poosje kom je vanzelf bij de eerder bedoelde parkeerplaats.
 
de tocht

Klettersteigspulletjes blijven nog even in de rugzak, want er moet eerst een stuk gewandeld worden. Vanaf de parkeerplaats neem je natuurlijk even een kijkje vanaf de 'Klammbrücke', alvorens je rechtsaf het pad richting de 'Kerschbaumer Alm' volgt. Een klein stukje loop je over een breed pad, maar al snel kun je rechts een smalle steig volgen, dat de brede weg steeds weer kruist. Je kunt hier haast niet verdwalen: gewoon de bordjes volgen. Na een uurtje of twee kom je op de Kerschbaumer Alm aan en nog een kwartiertje later sta je voor de Kerschbaumer Hütte. Je kunt hier wat drinken, eten en, als je wilt, overnachten.

Voor de hut gaat het linksaf, richting de instap van de klettersteig. Volg wandelroute 215 richting Zochenpass (2260m) en daar wordt dan de uitrusting omgehangen. Via de graat kom je al snel bij de eerste kabels. De klettersteig volgt zo ongeveer de kam tot je net onder de top staat, vandaar klim je meer verticaal naar het topkruis. Dit is tevens het moeilijkste stuk van de tocht. Op de stukken waar geen kabels lopen, volg je de blauw-rode markeringen en zo kom je steeds bij het volgende deel uit.

Sommige stukken van de steig zijn steenslaggevaarlijk: zonder helm klimmen is geen optie!! Vooral in het laatste, moeilijkere gedeelte is het opletten geblazen: zorg dat je voldoende afstand houdt van groepen die voor je klimmen. Als je het verticale deel achter je hebt, schrijf je je naam in het klettersteigboek en nog eens 5m hoger sta je naast het topkruis. Nu heb je een fantastisch uitzicht op de omgeving.

Afdalen doe je via de normaalweg, die aan de westkant van de berg naar beneden loopt. Door los gruis daal je af tot op het 'Weittalsattel'. Dan wordt het pad even horizontaal en dan daal je nog een stuk steil af over een steile gruishelling. Wanneer je onderaan op de alm aankomt, ben je nog zo'n 20 minuten van de hut verwijderd. Nog snel wat eten of drinken en dan volg je dezelfde weg terug naar de auto als je gekomen bent.

 
opmerkingen
Je kunt overwegen om op de Kerschbaumer Hütte te overnachten en de volgende dag de klettersteig op de Gamsspitze te klimmen...